Burgemeester tevreden over grote politie-actie Nieuwstraatkwartier Almelo

De politie-actie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier is afgesloten. Burgemeester Gerritsen is tevreden. Op meerdere plekken waren er invallen van de politie. Centraal stond de aanpak van een verdacht crimineel netwerk rond georganiseerde hennepteelt.

Volgens de politie had dit criminele netwerk vertakkingen in het Nieuwstraatkwartier en in de stad. Verschillende (opsporings)instanties balden hun vuist om een einde te maken aan ondermijnende activiteiten. Bij deze operatie - die vanmorgen om vijf uur begon - werden dertien personen aangehouden.

Rotte appels

Burgemeester Arjen Gerritsen is tevreden met het resultaat van de grote politie-actie. Volgens hem was het hard nodig dat een aantal rotte appels uit de wijk werden verdreven. Dat is volgens hem goed gelukt.

De gemeente Almelo is al jaren bezig om de leefomstandigheden in de wijk Nieuwstraatkwartier te verbeteren.   

tekst gaat verder onder het audiofragment

Burgemeester Arjen Gerritsen over de politie-actie

Burgemeester Arjen Gerritsen over de politie-actie

Hera

Het onderzoek naar de georganiseerde hennepteelt, genaamd Hera, startte anderhalf jaar geleden door de politie Oost-Nederland. Het onderzoek stond onder leiding van het Openbaar Ministerie.
Aanleiding voor onderzoek Hera was informatie over "structurele hennepteelt en hennephandel". Dit had grote impact op de veiligheid en het gevoel van veiligheid in de wijk. Buurtbewoners ondervonden ook flinke overlast van de teelt en de handel.

Resultaten
Als gevolg van het onderzoek hield de politie vandaag dertien personen in de leeftijd van 25 tot 49 jaar uit Almelo aan. Ze worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij de criminele activiteiten van dit netwerk.

Onder leiding van de rechter-commissaris werden vandaag twaalf woningen, drie loodsen en zes garageboxen doorzocht. In de garages trof de politie spullen aan om een hennepkwekerij mee in te richten.

In totaal nam de politie zeven auto’s, een scooter, een vuurwapen, telefoons, een geldtelmachine en een grote hoeveel contant geld in beslag. Op een woning is beslag gelegd. Bij twee panden trof de politie een ontmantelde kwekerij aan en bij twee locaties stonden hennepplanten in de tuin. Deze zijn vernietigd.

De politie nam vandaag ook administratie in beslag. Het vermoeden is dat de winsten worden witgewassen. Bewijs daarvoor zou in de administratie kunnen zitten. 

Inzet zoekteam Defensie succesvol
Defensie was ook aanwezig met gespecialiseerde zoekteams. Defensie trof een daadwerkelijk een heimelijke ruimte aan waarin een flink bedrag aan contant geld lag opgeslagen.


De Belastingdienst, ook betrokken bij het onderzoek, nam meerdere auto's  en scooters in beslag. Van personen met een belastingschuld werd huisraad meegenomen. Eén belastingplichtige betaalde zijn achterstand direct. Hij rekende voor ruim tienduizend euro aan belastingschuld af.


Hulpverlening en nazorg

Vanwege de grote impact die deze politie-actie kan hebben, krijgt een aantal huishouden nazorg. Het gaat vooral om huishoudens met kleine kinderen.

Medewerkers van verschillende instanties lopen in en uit om bewijsmateriaal veilig te stellen (Foto: Ginopress)
Medewerkers van verschillende instanties lopen in en uit om bewijsmateriaal veilig te stellen (Foto: Ginopress)
Fotograaf: Ginopress

Deel dit artikel: