nieuws

Eerste PlasticRoad ter wereld wordt vandaag in Zwolle in gebruik genomen

Een primeur van formaat voor de gemeente Zwolle. Het eerste fietspad ter wereld dat in zijn geheel gemaakt is van gerecycled plastic, de zogenoemde PlasticRoad, is vandaag in Zwolle in gebruik genomen.
Het gaat om een nieuwe uitvinding van Wegenbouwer KWS, Total en kunstoffenproducent Wavin uit Hardenberg. Het fietspad van dertig meter wordt, met behulp van sensoren in het plastic wegvlak, intensief getest.
De provincie en de gemeente Zwolle doen ook mee aan het proefproject en faciliteren de initiatiefnemers. Zowel de provincie als de gemeente willen innovatie stimuleren en zorgen dat ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën een kans krijgen om deze te realiseren. De PlasticRoad van dertig meter is daar een mooi voorbeeld van.
PlasticRoad
PlasticRoad © KWS

Wereldprimeur

De eerste PlasticRoad ter wereld is in de afgelopen twee weken neergelegd in het midden van het fietspad langs de Deventerstraatweg in Zwolle. In het wegdek zijn dertig sensoren verwerkt die het proefvlak continue bemeten op het aantal fietspassages en op de flexibiliteit en hardheid van het gebruikte materiaal. 
Ontwikkelaar KWS ziet wereldwijd grote kansen voor de PlasticRoad. Er zijn veel voordelen ten opzichte van de traditionele wegenbouw. Zo is de PlasticRoad opgebouwd uit losse modules die vooraf in de fabriek van Wavin in Dedemsvaart gemaakt worden. Bij het leggen klikken de losse stukken weg als grote legostukken in elkaar, waardoor het wegdek binnen korte tijd opgebouwd kan worden.
De PlasticRoad is duurzaam omdat de plastic weggedeeltes naar verwachting twee tot drie keer langer mee gaan dan reguliere asfalt- of betonnen fietspaden en wegen. Bovendien zijn de PlasticRoad elementen voorzien van holle ruimtes waardoor heel makkelijk kabels en leidingen getrokken kunnen worden. De holle ruimte dient tegelijkertijd ook als waterreservoir, voor een gereguleerde afvoer van overtollig hemelwater.
Bij beschadigingen kunnen kapotte wegvlakken binnen korte tijd vervangen worden door een nieuw element.

Milieuvriendelijk

Het grootste voordeel schuilt in de milieuvriendelijkheid van de nieuwe vinding. de modules zijn gemaakt van huishoudelijk plastic afval. Zo is er in het dertig meter lange fietspad in Zwolle maar liefst duizend kilo huishoudelijk plastic afval verwerkt, een mooie bijdrage aan het oplossen van de plastic afvalberg.
Omdat de plastic modules licht van gewicht zijn kan ook de aanleg ervan gedaan worden met slechts één of twee vrachtwagens waarop de modules worden aangeleverd. Er zijn geen zware asfalteringsmachines meer nodig om wegen en fietspaden aan te leggen. 
De opening vandaag in Zwolle trekt volgens de bedenkers van KWS wereldwijd veel belangstelling. De PlasticRoad kan weleens de weg van de toekomst worden, want de toepassingen zijn legio. De ontwikkelaars benadrukken wel dat de pilot in Zwolle en later dit jaar ook één in de kop van Overijssel, eerst moeten uitwijzen of het materiaal voldoet aan de verwachtingen en of de gebruikers van de weg tevreden zijn over het rijden over plastic fietspaden.
De tweede PlasticRoad wordt in november in Giethoorn aangelegd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.