nieuws

Staat er te veel druk op jonge ouders? 'Die andere ouders doen ook maar wat'

Andere moeders doen ook maar wat
Andere moeders doen ook maar wat © RTV Oost
De vakanties zijn voorbij. Je komt weer in je dagelijkse ritme van werk, kinderen verzorgen, sociale verplichtingen en noem het maar op. Het liefst wil je ook nog sporten, een keer naar het theater of een concert. Voor veel mensen is dat op zich al een opgave, maar voor jonge ouders helemaal.
Stellen die voor het eerst ouders worden hebben te maken met een enorme verandering in hun leven. Behalve meer verantwoordelijkheid over het verzorgen en opvoeden van hun kind(eren) moeten er ook keuzes gemaakt worden.
Toch denken veel jonge ouders nog van alles te moeten combineren. Dit terwijl je kind enorm veel aandacht opslokt, ook als je thuiskomt van werk of andere verplichtingen.

Kinderen vragen veel aandacht

Daphne en Nathan de Jong uit Holten hebben twee kinderen. "Soms leven we langs elkaar heen. Want er moet altijd iemand thuis zijn voor de kinderen. Ze vragen nu eenmaal veel aandacht. De jongste heeft verzorging nodig en de oudste moet naar school, zwemles en voetbal gebracht en gehaald worden", zegt Daphne.
"Daarnaast is Nathan door een ongeluk onlangs volledig afgekeurd waardoor ik als zelfstandige voor het hoofdinkomen zorg. Het is soms echt alle ballen in de lucht houden", zegt Daphne. En natuurlijk willen Daphne en Nathan ook nog tijd doorbrengen met familie en vrienden.
We namen een kijkje bij de familie De Jong thuis: (tekst gaat verder onder de video)
Zo houden deze jonge ouders hun gezin draaiende

Cijfers

Cijfers uit 2016 laten zien dat het aantal mensen in de leeftijd van 35-45 jaar met de diagnose 'overspannenheid' het hoogst zijn. Daarbij kregen vrouwen (gemeten over alle leeftijden) bijna een keer zo vaak deze diagnose dan mannen. Dit komt overeen met 9,3 per 1.000 mannen en 17,6 per 1.000 vrouwen (bron:NIVEL Zorgregistraties eerste lijn ).
De cijfers laten niet zien of de stress worden veroorzaakt door werk of door het (jonge) ouderschap. Maar binnen de leeftijd met de hoogste cijfers zitten aannemelijk veel mensen met jonge gezinnen.
jaarprevalentie van overspannenheid 2016
jaarprevalentie van overspannenheid 2016 © RIVM / NIVEL Zorgregistraties eerste lijn
Fotograaf: RIVM / NIVEL Zorgregistraties eerste lijn - 
Jaarprevalentie van overspannenheid 2016
De cijfers laten volgens het RIVM geen volledig beeld zien omdat veel mensen met burn-out klachten zich niet melden bij de huisarts. 

Rol van sociale media

"De omgeving vraagt tegenwoordig veel van je. Daarbij denken ouders dat het andere ouders wèl lijkt te lukken", zegt psychodynamisch coach Antonnet Backer. "Veel moeders en vaders schamen zich voor hun overspannen gevoelens.
Wat ook opvalt is dat sociale media, zoals Instagram en Facebook, hier ook een rol bij speelt", zegt Backer. "Hier zien we de mooie plaatjes, maar wat er achter de voordeur afspeelt zien we niet altijd", zegt Backer. 

Kinderkwaaltjes

Bij tweeverdieners gaat één van de twee partners vaak minder werken. Dit kan gevolgen hebben voor je carrière, de werkdruk en inkomen. Onbedoeld levert ook dit soms stress op.
Naast de drukke agenda kan ook de gezondheid een rol spelen. Kinderen worden nu eenmaal wel eens ziek, hebben een verkoudheid, oorontsteking of andere gezondheidsproblemen. Jonge ouders worden hier eerder onzeker van.
MamaPapacafé in Rijssen
MamaPapacafé in Rijssen © Sander Jongsma / RTV Oost
Fotograaf: Sander Jongsma / RTV Oost MamaPapacafé in Rijssen

MamaPapacafé

de bibliotheek van Rijssen-Holten organiseert iedere maand een MamaPapa café. "Dat is een inloopochtend waar ouders met hun kind samen komen om ervaringen uit wisselen. Iedere ochtend koppelen wij daar een ander thema aan en nodigen wij een deskundige uit die hierover iets uitlegt", zegt Tiny Bekkernens van de bibliotheek Rijssen-Holten.
En dat helpt. Beaamt ook Judith Verbeij. Ze is moeder van een dochter van zes maanden. "Ik ervaar deze ochtenden als heel prettig. Het blijkt dat veel andere moeders met dezelfde vragen zitten als ik. Er zit ervaring waar je veel aan hebt", zegt Judith.
MamaPapacafé

Mindmapping

Psychodynamisch coach Antonnet Backer geeft bij het MamaPapacafé een workshop 'ruimte maken voor jezelf'. "Er is geen goed of fout. Het gaat om het inzichtelijk maken van wat je doet. Wat kòst energie en wat geeft energie", zegt Backer.
Een goede methode om je leven inzichtelijk te maken is mindmapping. Backer gebruikt dit ook in haar workshop. 
Mindmap
Mindmap © Sander Jongsma / RTV Oost
Mindmap

Balans

"Als jonge ouders hebben Nathan en Daphne ook hun onzekerheden. "Zeker in het begin. Dan hebben ze krampjes of hoe moet je omgaan met je kind. Wat is het beste voor hem?", zegt Nathan de Jong
Daphne en Nathan de Jong hebben een goede balans weten te vinden. "Balans zoeken is wel iets waar je je bewust van moet zijn, en planning moet je gewoon wel doen. Want als je alles over je heen laat komen dan loop je dus achter de feiten aan", zegt Daphne.
"Pas geleden zag ik een stel vaders op een terras zitten met hun kind en ben ik er ook een beetje brutaal bij gaan zitten", zegt Nathan. Dan worden ervaringen over de kinderen uitgewisseld terwijl die ondertussen de kleedjes van tafel trekken, en natuurlijk gaat het over sport en dat soort dingen", zegt Nathan.
Praat mee over dit onderwerp. Stem hieronder en geef je reactie: via onze site en Facebook of spreek jouw mening in via WhatsApp (06 57 0 3 33 33).
Radioreportage vanuit het MamaPapacafé in Rijssen:
Radioreportage vanuit MamaPapacafé in Rijssen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.