Omwonenden zoutcavernes: "Fonds nodig voor schade door zoutwinning"

Wie draait op voor de kosten van de schade veroorzaakt door zoutwinning in de buurt van Twekkelo? Die vraag houdt politiek en omwonenden bezig, nu onlangs de overname van Akzo Special Chemalties is goedgekeurd. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij neemt de chemietak over.

Bart Overbeek uit Twekkelo woont op nog geen tweehonderd meter van zo'n zoutcaverne. Hij is bang dat de belangen voor omwonenden voor de investeringsmaatschappij een soort 'ver van zijn bed-show' worden.

"Eigenlijk zou er bij elke vergunning die afgegeven wordt voor het winnen in een nieuwe zoutcaverne een fonds moeten worden opgericht. Met genoeg geld om eventuele schade te dekken", stelt hij.

BV op de Bahama's 

D66-raadslid Vic van Dijk uit Enschede is één van de politici die zich zorgen maakt over de overname. "Stel dat een kwaadwillend bedrijf elke zoutcaverne in een aparte bv op de Bahama's zou zetten. Als ze dan bij schade geen gehoor zouden geven, wie draait er dan voor de kosten op?", vraagt hij zich af.

Tijdens de informatieavond vanavond van Akzo voor politici en omwonenden zal hij de vraag ook stellen. Erik-Jan Westerik, directeur bij - nu nog - AkzoNobel, vindt het een wat verregaand scenario. "Daarbij, moeten wij ons natuurlijk ook aan de wet houden." Hij denkt dat na de overname er niets veranderd. Alleen de naam van het bedrijf zal anders zijn.

Schade door verzakking
Schade door zoutwinning is niet onmogelijk. Zo kan er schade ontstaan door lekkages van pekel of dieselolie uit de pijpleidingen naar de cavernes. Ook kan schade ontstaan door het instorten of verzakking van de zoutcaverne, zoals dat gebeurde in 1991 in Hengelo. 

Al is er volgens Akzo geen reden meer om zorg te hebben over eventuele schade: "We hebben alle maatregelen genomen die nodig waren. We kunnen door het seismisch netwerk goed instabiele cavernes in de gaten houden en het leidingsnetwerk is vernieuwd." 

Hoorzitting in Den Haag

Morgen in Den Haag wordt er tijdens een hoorzitting aandacht gevraagd door bestuurders en omwonenden voor de haken en ogen van de zoutwinning.

Onder welke bedrijfsnaam is misschien nog niet bekend, maar de zoutwinning is nog lang niet klaar in Twente. Volgend jaar wordt gestart met een nieuwe winning in het gebied Ganzebos. Over twee jaar is ook het plan om zout te winnen in Haaksbergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.