Bewoners ondergelopen huizen Enschede: hoe moeten we nu verder?

Hoe moet het met het herstel van de schade? En hoe zit het met de gezondheid? De bewoners van de huizen in Enschede die maandagnacht vol rioolwater liepen, zitten met veel vragen en onduidelijkheid over hoe nu verder.

Tijdens het noodweer dat over de stad trok, begaf de riolering in de wijk Transburg het en stroomde het water tientallen woningen in. De oorzaak ligt volgens de gemeente Enschede bij de werkzaamheden aan het riool. "Het riool wordt vergroot zodat het water daar beter doorheen kan stromen", aldus Jan-Paul Boutkan, Hoofd Stadsingenieur. De problemen lijken bij een afwateringspomp te liggen die op het riool is aangesloten.

Schade inventariseren

Behalve rioolwater, stroomden ook ontlasting, maandverband en volgens getuigen zelfs dode ratten door de straat en dus ook de huizen in. "We zijn in gesprek met getroffen bewoners, inventariseren de schade en bieden hulp aan", zegt Boutkan. 

Bewoners zitten ondertussen met de handen in het haar, want hoe deze rotzooi aan te pakken en de huizen te herstellen? "Ik heb de verzekering gebeld op aanraden van de gemeente", aldus een bewoonster. "Die hebben de kapotte laminaatvloer eruit laten halen en grote ventilatoren geplaatst om de boel droog te krijgen. Maar ze komen pas dinsdag weer voor de verdere afhandeling." 

Hotelovernachting

Een aantal bewoners kon of wilde vannacht niet in hun vieze woning slapen. Zij hebben op kosten van de gemeente in een hotel geslapen. "We bekijken vandaag of bewoners weer thuis kunnen slapen komende nacht, of dat ze nog een nacht in een hotel slapen", zegt Boutkan.

Gezondheidsrisico's

Maar behalve de schade en de enorme stank is er volgens bewoners nog een probleem: hoe zit het met gezondheidsrisico's? "Er is wel rioolwater overal geweest. Dan kan het straks wel droog zijn allemaal, maar hoe zit het dan met de gezondheid?", vraagt een bewoonster zich af.

Ze noemt bijvoorbeeld de E-coli-bacterie, die in ontlasting te vinden is. "Zover ons op dit moment bekend is, is er geen gevaar voor gezondheidsrisico's", antwoord Boutkan op die vraag. 

Onderschatting

"Ik denk dat de gemeente het probleem onderschat heeft", zegt de bewoonster, die aangeeft dat pas gistermiddag bij de gemeente duidelijk leek te worden hoe groot de gevolgen van de overstroming waren. "En de afhandeling is verwarrend."

Waar moeten ze heen voor hulp? Wie handelt de schade verder af? Die vragen zijn voor getroffen bewoners nog niet duidelijk beantwoord. De gemeente heeft dus inmiddels hulp aan geboden. "Er is één aanspreekpunt", zegt Boutan. "De gemeente Enschede."

Nieuwe hoosbuien

En als de regen vannacht weer met bakken uit de lucht komt? Permanent toezicht op de plek waar gewerkt wordt aan het riool moet ervoor zorgen dat een overstroming zoals maandagnacht niet nog eens kan gebeuren. De werkzaamheden aan het riool duren overigens nog een week, aldus de gemeente Enschede.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Regio Enschede overstroming Nieuws
Deel dit artikel: