nieuws

Monumentale eiken moedwillig vergiftigd in Goor

In de Goorse wijk Heeckeren zijn een zestal monumentale eiken moedwillig vergiftigd.
Er zijn gaten in de bomen geboord waarna er een giftige substantie in is gegoten. Wie verantwoordelijk is voor de vergiftiging is niet bekend maar geschokte omwonenden vermoeden dat het iemand uit de buurt is die last heeft van overhangende takken of minder zon heeft door de bomen. Er is bij de politie aangifte gedaan van vernieling. De totale schade wordt geraamd op een kleine 40.000 euro.

Afsterven

De gemeente Hof van Twente heeft een bomenverzorgingsbedrijf ingeschakeld die de eiken van meer dan 100 jaar oud heeft teruggesnoeid om gevaar voor voorbijgangers te voorkomen. "Door het gif zullen de bomen uiteindelijk afsterven en het dode hout kan voor gevaar zorgen als het naar beneden valt", zegt bomenverzorger Henk Jansen.

Buurt-app

Een omwonende heeft de schade en de gaten in de bomen zelf ontdekt. Buurtbewoner John Hommersom: "Iemand die de hond aan het uitlaten was, vond het opmerkelijk dat de bomen er niet zo uitzagen als zou moeten en kwam er ook achter dat er gaten in de bomen waren geboord. Hij heeft het in de buurt-app geplaatst waarna de gemeente en ook de politie is ingeschakeld"

Extra surveillance

De wijkagenten zullen extra surveilleren om te kijken of de dader of daders gepakt kunnen worden. De buurtbewoners koesteren in dat kader weinig illusies. Hommersom: "Het werk is in deze laan wel gedaan dus daar hoeft ie het niet meer te proberen. Wellicht dat hij elders nog zijn slag slaat en dat hij of zij dan wel kan worden betrapt".

Bomenkap

Er is in Goor de laatste tijd veel te doen om monumentale eiken. Op veel plekken zijn bomen gekapt in het kader van asbestsanering. In de Gondalaan wisten actievoerende Gorenaren dat te voorkomen. "Dit is een ander hoofdstuk in die serie" zegt John Hommersom. "Dat iemand het heft in eigen hand neemt om de bomen om zeep te helpen is te gek voor woorden".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.