nieuws

Twente Hoes in Hengelo wil meer aandacht voor streektaal

Een dak voor alles wat met de Twentse taal te maken heeft. Dat is wat het Twente Hoes wil worden. Met het zetten van een vingerafdruk heeft donderdagmiddag de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij het nieuwe centrum officieel geopend.
Het ziet er nog een beetje kaal uit. In de Bibliotheek van Hengelo, waar voorheen Bureau Hengelo zat, staan nu wat tafels en bureaus. "Helaas zijn de stickers en logo's er nog niet." zegt Marieke Dannenberg van het Twente Hoes.

Zichtbaar

Toch is ze zeer enthousiast over het de nieuwe centrum voor de Twentse taal en cultuur. "Er zijn heel veel initiatieven en projecten voor de Twentse taal. We willen vooral dat het allemaal zichtbaar wordt en dat de mensen het kunnen vinden."

Cool

Het Twente Hoes wil verschillende projecten starten in het voortgezet onderwijs. Dannenberg is zelf ook lerares Nederland en denkt dat ze de streektaal voor jongeren weer populair kan maken.
"Door te laten zien dat het iets eigen is, dat je er trots op kan zijn, kun je jongeren bereiken. Je kunt toch wel horen waar je vandaan komt. Dan kun je wel zeggen dat je je schaamt voor je accent, maar je kan er ook trots op zijn."

Twents in de bouw

Een goed voorbeeld dat Twents vandaag de dag nog steeds levend is, komt uit bouwwereld. Ongeveer tachtig procent van de medewerkers van de Hengelose vestiging van bouwbedrijf Dura Vermeer komt uit Twente en zij spreken onderling Twents met elkaar.
Geen wonder dus dat de nieuwe veiligheidsinstructievideo naast Nederlands, Engels en Pools, nu ook in het Twents is gemaakt. Patrick Egberink en Bas Beld spraken samen de voice-over in. "We merken dat deze video in het Twents nog iets beter aanslaat bij de jongens, het voelt gewoon eigen, het voelt gewoon als thuis."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.