nieuws

Kankerverwekkende chroom-6 verf ook verwerkt in overheidsgebouwen

Spuiten met chroom-6
Spuiten met chroom-6 © RTV Oost
Het dossier chroom-6 verf wordt steeds dikker. Het lijkt er op dat veel meer overheids- en defensiepersoneel is blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6 dan werd aangenomen.
Niet alleen in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO -zoals in Vriezenveen- is jarenlang gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6. De verf is ook in meerdere Nederlandse overheidsgebouwen gebruikt. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.
Het is nog onbekend om welke gebouwen het gaat. Het personeel dat mogelijk in aanraking is gekomen met de verf, is ingelicht.

Rijksgebouwen

Het gaat om personeel bij Rijkswaterstaat, de Dienst Justitiële Inrichtingen, Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf. Bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gekeken of "op hun terrein extra maatregelen nodig zijn", zo staat in de brief.

Begin vorige maand werd al bekend dat de RIVM onderzoekt of ook gedetineerden en medewerkers van gevangenissen zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6.
Werken onder onveilige omstandigheden
Eerder werd bekend dat personeel van het ministerie van Defensie jarenlang onder onveilige omstandigheden met chroom-6-verf werkte. Dat gebeurde in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO, waaronder in Overijssel.  Tientallen mensen werden ernstig ziek.

Defensie bood onlangs excuses aan voor de kwestie. Slachtoffers en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding aangeboden die varieert van 5000 tot 40.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.