nieuws

Ook in vroegere tijden werden familiekiekjes naar wens bewerkt

In de nieuwe tentoonstelling 'Lief en Leed Hollandse families in voor- en tegenspoed' van het Rijksmuseum Twenthe lijken de portretten niet altijd te kloppen. Uit een studie naar de familiegegevens van de eeuwenoude portretten blijkt dat schilders als Jan Mijtens, Bartholomeus van der Helst en Nicholaes Maes op verzoek van hun opdrachtgevers geregeld hun fantasie gebruikten. Dus ook in vroegere tijden werd er 'gefotoshopt'.
Quirine van der Meer Mohr van het Rijksmuseum Twenthe nam enkele werken onder de loep.
Johanna Jacoba
Johanna was 27 jaar en overleed op het kraambed van haar vierde kind. Op bovenstaand schilderij, geschilderd door Adriaan de Lelie (1755-1820), is ze opgebaard. Alida Maria, haar moeder, is er met het kindje op de arm ook bij. 
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe © Inga Tjapkes
Op onderstaand schilderij, geschilderd door Julius Quinkhard (1734-1776), stonden Johanna en Alida eerder ook. Maar ze zijn weg geschilderd. Het gerucht gaat dat moeder en dochter mogelijk zijn verwijderd omdat vader, Amsterdamse koopman Paulus Justus Determeyer Weslingh, een liefdesrelatie met zijn boekhouder erop nahield. Deze roddel kan echter door geen enkel gegeven bevestigd worden.
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe © Inga Tjapkes

Meisje in het Blauw

Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het Meisje in het Blauw, dat nu eindelijk weer met haar ouders herenigd is. Alle drie de schilderijen werden in 1641 geschilderd door Johannes Cornelisz Verspronck. Het verhaal van het meisje behoort ook tot het leed van de tentoonstelling. Zo werd ze namelijk in 1922 van haar ouders gescheiden en alleen naar het Rijksmuseum Amsterdam gebracht.
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe
Lief en Leed Rijksmuseum Twenthe © Rijksmuseum Twenthe
Haar ouders kwamen uiteindelijk in het Rijksmuseum Twenthe terecht, speciaal voor de tentoonstelling worden de ouders en dochter vier maanden herenigd.
De tentoonstelling wordt morgen om 15.00 uur officieel geopend en is tot 6 januari 2019 te zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.