Handjeklap in Mariënheem: varkenshouderij mag uitbreiden als andere megastal verdwijnt

Een varkenshouder in Mariënheem mag zijn bedrijf aan de rand van het dorp uitbreiden, maar in ruil daarvoor moet de initiatiefnemer wel een vergunning voor een andere varkenshouderij in het dorp inleveren.

De uitbreiding van het bedrijf aan de Achterweiweg is de tweede varkenshouderij in Mariënheem die in anderhalf jaar tijd toestemming krijgt om uit te breiden. 

Varkensbaron Adriaan Straathof kreeg in 2017, ondanks protest uit het dorp, toestemming om een varkenshouderij met ruim 11.000 dieren aan de rand van het dorp te beginnen.

Vergunning inleveren
Een andere ondernemer krijgt naar verwachting binnen nu en enkele weken toestemming om drie kilometer verderop een bedrijf met 9.000 varkens te gaan runnen aan de Achterweiweg. Hij mag die boerderij uitbreiden op voorwaarde dat hij de vergunning voor een intensief varkensbedrijf aan de Ten Haveweg inlevert. 

"We volgen intensieve veehouderij kritisch", vertelt wethouder Wagenmans. "We kregen nu de kans om een intensieve veehouderij vlakbij de dorpskern op te doeken, die hebben we gegrepen."

'Veel voordelen'
Zorgen om overlast hoeven bewoners van het dorp zich over het uitbreidende bedrijf niet te maken, stelt Wagenmans. “Milieutechnisch heeft dit veel voordelen”, vertelt hij.

"De varkenshouderij aan de Ten Haveweg die nu verdwijnt, veroorzaakte stankoverlast. De boerderij aan de Achterweiweg ligt veel verder van bebouwing. Ook de GGD heeft hier positief over geadviseerd. Voor de omgeving heeft dit dus eigenlijk alleen maar voordelen. De omgeving leent zich hier beter voor.”

Straathof

Bovendien wijst de wethouder erop dat een al gevestigde boer zijn bedrijf buiten het dorp uitbreidt, in tegenstelling tot de komst van de omstreden varkenshouder Straathof naar Mariënheem.

Adriaan Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen nadat een Duitse rechter bewezen achtte dat in zijn bedrijven dieren structureel mishandeld werden. Ook is Straathof de eigenaar van de Knorhof in Erichem, waar vorig jaar 20.000 varkens levend verbrandden.

'Ik verwacht geen enkel probleem'

Met de boer die bij Mariënheem mag uitbreiden naar 9.000 varkens, verwacht de wethouder geen gedoe. “Ik verwacht geen enkel probleem voor de omgeving qua overlast”, vat Wagenmans samen.

Maandagavond bespreekt de Raalter gemeenteraad de uitbreiding van de varkenshouderij.

Deel dit artikel: