Mobiliteitsgroep Twente richt zich op verbreden A1, verdiepen Twentekanaal en snelle treinverbinding

Een Twentse mobiliteitsgroep bestaande uit regiobestuurders, provincie en Rijkswaterstaat gaat werk maken van de verkeer- en vervoersproblemen in de regio Twente. Speerpunten zijn een verbreding van de A1, het verdiepen van het Twentekanaal en een snelle treinverbinding naar Amsterdam en Berlijn.

Wethouder Gerard Gerrits van de gemeente Hengelo gaat leiding geven aan de Twentse mobiliteitsgroep. Hij is ook vice-voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer.

Verbreding A1
Gerrits wil zich allereerst inzetten voor een verbreding van de A1 ter hoogte van Knooppunt Buren. "Die problematiek is voor ons Hengeloërs wel bekend. Sinds de economie weer op volle toeren draait, slibt de A1 daar dicht."

"Een verbreding is goed voor heel Twente. Heel Twente profiteert daarvan. Het grootste deel van het verkeer is woon-werkverkeer en het
vrachtvervoer van en naar Duitsland. Het is echt een probleem voor Twente als de ochtend- en avondspits stil komt te staan."


Verruiming Twentekanalen
"We hebben al grote stappen gemaakt met de verdieping van het Twentekanaal en die moeten we voortzetten", aldus Gerrits. De hele regio kent zo’n 45 watergebonden bedrijven, waar 5100 mensen werken. Jaarlijks passeren zo’n 12.000 vrachtschepen met 19 miljoen ton lading de vaarweg. Dat staat gelijk aan duizend vrachtwagens per dag. Als het kanaal helemaal verdiept is, is dat goed nieuws voor heel Twente."

Snellere treinverbinding Amsterdam-Hengelo-Berlijn
Ook vindt Gerrits het belangrijk dat de spoorlijn Amsterdam-Berlijn nog beter gebruikt wordt. "Als we het goed regelen met het Rijk, ProRail en de NS, dan kun je straks veel sneller vanuit Amsterdam in Twente zijn. En vanuit station Hengelo snel richting Berlijn. We moeten de
kansen van Twente nog veel beter gaan gebruiken en daar mogen we best ambitieus in zijn."

Gerrits wil zich ook bezig gaan houden met andere mobiliteitskwesties in de regio. "Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de voltooiing van de F35,
de snelfietsroute van Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar
Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal."

Gerrits werd vandaag door zijn collega-bestuurders gekozen als trekker. Daarmee is hij ook het Twentse aanspreekpunt voor bestuurders van de provincie Overijssel, het Rijk en alle vervoersbedrijven. Ook zal Gerrits in Europa gaan lobbyen voor extra aandacht en geld voor het Twentse verkeer en vervoer.

Meer over dit onderwerp:
mobiliteit Twente Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: