nieuws

Henk uit Schuinesloot is blind en gaat de Amsterdam City Swim zwemmen

Een City Swim uitzwemmen is al een uitdaging op zich. Dit ook nog eens doen terwijl je blind bent, gaat nog een stap verder. Schaapsherder Henk van der Sar uit Schuinesloot gaat zondag toch een poging wagen om de Amsterdam City Swim uit te zwemmen.
"Zo bijzonder vind ik het zelf niet", stelt de nuchtere Van der Sar. "Je moet die twee kilometer toch zwemmend afleggen. Dat kan ik wel. Alleen om te voorkomen dat ik niet in aanvaring kom met de pilaren van de brug, heb ik begeleiding geregeld van studenten uit Zwolle."

Oriëntatie

Vooral het oriënteren wordt een uitdaging voor Van der Sar, die een passie voor zwemmen heeft. "Als ik in een plas zwem, oriënteer ik mij op het geluid. In het zwembad volg ik de kant. Per drie slagen raak ik dan de kant. Als ik de kant niet meer voel weet ik dat ik moet bijdraaien."
Volgens Van der Sar leggen mensen hem meer beperkingen op dan zijn handicap doet. "Je kan een hoop dingen op een andere manier organiseren. Alleen de zwemsnelheid lijdt misschien onder mijn handicap."

Verbeteren record

Van der Sar zwom de Amsterdam City Swim vorig jaar in een uur en dertien minuten uit. "Ik ga ervan uit dat ik h'm zondag uit ga zwemmen en ik hoop onder de tijd van vorig jaar te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.