Investeerders smelten voor IJsbeeldenfestival in Zwolle: financiering rond

In slechts een paar uur tijd werd er gisteren honderdduizend euro opgehaald voor het IJsbeeldenfestival in Zwolle. En dat betekent dat het festival, dat vorig jaar noodgedwongen afgelast moest worden toen er een tent instortte, de financiering voor dit jaar rond heeft.

Organisator Eric Broekaart is opgetogen nu zijn financiering rond is. "NLInvesteert is een financieringsregisseur die ook een investeerdersnetwerk achter zich heeft. Toen de inschrijving op deze investeringsmogelijkheid opende, was het afwachten hoe de reactie zou zijn. "Het was een spannende dag. Ik ben verheugd dat het zo snel gegaan is."

Tent ingestort

De organisator heeft een zwaar jaar achter de rug. Het IJsbeeldenfestival ging vorig jaar op het laatste moment niet door omdat de tent die als onderkomen diende, instortte na dagenlange sneeuwval. Een constructiefout is de meest waarschijnlijke oorzaak. "Ik zag het gebeuren en ik wist meteen: hier gaan tonnen aan investeringen verloren", aldus Broekaart.

Inmiddels heeft hij met alle schuldeisers een akkoord bereikt en de tentenbouwer is aansprakelijk gesteld. "Ik was bijna failliet, maar ik heb er toch de schouders onder gezet. Een faillissement wilde ik niet accepteren, ik wilde het festival graag opnieuw mogelijk maken. En dat is gelukt."

Speciale tent
Op 12 november begint de opbouw van de tent waarin het festival wordt gehouden. Dit jaar wordt er een speciale tent gebruikt, namelijk één die ook wordt gebruikt in Zuid-Duitsland, waar vaker sneeuw valt. "De tent heeft een plat dak, wat we makkelijker sneeuwvrij kunnen houden. Na de opbouw moet de tent gekoeld worden tot 10 graden onder nul. Dan arriveert het ijs, en vervolgens komen van over de hele wereld 'carvers' (ijsbeeldhouwers) de beelden maken. Op 15 december gaan we open, tot 3 maart."

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: