nieuws

Almelose agenten ontkennen lekken aan drugsbende: "Niets gelekt aan welke crimineel dan ook"

De twee Almelose agenten die in verband worden gebracht met de grootscheepse politieactie deze week in de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo, ontkennen dat ze informatie aan de lokale drugsbende hebben doorgespeeld. “Wij hebben geen enkele informatie gelekt aan welke crimineel dan ook”, zo laten ze via hun advocaat Kamil Karakaya weten.
De twee agenten werden dit voorjaar al door de korpsleiding op non-actief gesteld wegens schending van het ambtsgeheim. Dat staat volgens advocaat Karakaya, die één van de agenten bijstaat, los van deze zaak. Een kantoorgenoot van Karakay staat de tweede verdachte agent bij.

Getipt

Het agententduo werd deze week in verband gebracht met de massale politie-inval in de Wondebuurt, zoals de wijk in de volksmond wordt genoemd. De twee agenten - opgegroeid in de wijk - zouden de bende hebben getipt over het politieonderzoek. Daarbij ging het onder meer over welke wietplantages de politie op de korrel had.
Ook zouden ze ongewild de politie op het spoor van de drugsbende hebben gezet. Aangezien de twee agenten vanwege het lopende politieonderzoek nauwlettend in de gaten werden gehouden, kwam de politie bij hun criminele contactpersonen terecht.

Bericht in krant 
“Dat is althans wat deze week is gesuggereerd in berichtgeving in de regionale krant”, aldus de verontwaardigde raadsman Karakaya. “Heel kwalijk dat dit is gebaseerd op anonieme bronnen, maar vooral dat ik nooit ben benaderd voor wederhoor. Onze cliënten vinden dit schandalig. We beraden ons dan ook op stappen.”
Volgens de strafpleiter hebben de twee agenten na de gewraakte publicatie meteen contact met hem opgenomen. “In de berichtgeving wordt gesuggereerd dat er verband bestaat tussen het onderzoek naar het schenden van het ambtsgeheim en de politieactie van deze week. Op basis van mijn dossier kan ik zeggen dat dat verband totaal niet bestaat.”

‘Verkeerde indruk gewekt’

Karakaya laat weten dat de twee agenten zwaar gebukt gaan onder de aantijgingen. “Vooral het feit dat ze ook nog eens de politie op het spoor van de verdachten zouden hebben gezet. Of de veiligheid van onze cliënten in het geding was? Zelf kan ik dat niet beoordelen, maar zij maken zich in ieder geval grote zorgen, omdat met de berichtgeving een totaal verkeerde indruk wordt gewekt.”
De twee agenten staan sinds dit voorjaar op non-actief. “Wat ik daarover kan zeggen, is dat zij raadplegingen hebben gedaan. Weliswaar werkten ze elders, maar ze zijn opgegroeid in deze wijk en waren benieuwd wat er in hun eigen omgeving gebeurde. Het werk van agent houdt immers niet op na vijf uur. Onze cliënten hebben echter nooit en te nimmer informatie doorgespeeld aan welke crimineel dan ook. Dat blijkt op geen enkele wijze uit het dossier.”
Na de voorgeleiding is het duo in april al na enkele dagen weer op vrije voeten gesteld. “Waar ze nu verblijven, kan ik geen mededelingen over doen.”

‘In hart en nieren’

Het onderzoek tegen de twee agenten is intussen nog in volle gang. “Of ze eerherstel willen en terug willen naar de politie? Wat ik weet, is dat ze agent in hart en nieren zijn en met heel veel liefde hun vak beoefenden. Maar van de ene op de andere dag belandden ze op de stoel van de verdachte.”

‘In steek gelaten’

Volgens advocaat Karakaya zitten de twee agenten er compleet door. “Ze staan onder behandeling van een psycholoog. Ze voelen zich echt door hun collega’s in de steek gelaten en zich in hun naam en goede eer aangetast. Ze zijn echt gekrenkt.”
De politie liet eerder al weten dat gedurende het onderzoek geen mededelingen over de twee lopende onderzoeken worden gedaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.