Elf huizen in Enschede onbewoonbaar na overstroming riool

Elf huizen in Enschede zijn voorlopig onbewoonbaar door de overstroming van het riool eerder deze week. Volgens de GGD, de gemeente en woningcorporatie Domijn is het niet verstandig de bewoners terug naar huis te sturen. Ze mogen de komende weken dan ook niet langdurig in de woning komen.

Maandagnacht overstroomde het noodriool aan de Hoge Bothofstraat door een flinke regenbui. Door werkzaamheden was het riool niet berekend op de enorme hoeveelheid water. Hierdoor liep het rioolwater, inclusief wc-papier, tampons en drollen en zelfs dode ratten, door de straten de huizen binnen.

Vanmiddag hoorden de bewoners tijdens een speciale bijeenkomst dat ze voorlopig niet terug mogen. De komende vier nachten kunnen de bewoners in een hotel overnachten. 
Domijn gaat komende week met elk gezin in overleg wat er exact in hun woning gaat gebeuren.

Drogers
Om de woningen zo snel mogelijk weer bewoonbaar te maken, moeten de komende weken de bouwdrogers zoveel mogelijk aanstaan. "Deze drogers veroorzaken helaas een combinatie van hoge luchtvochtigheid, stank en geluid. Dit kan klachten veroorzaken of bestaande klachten verergeren zoals luchtwegklachten, hoofdpijn en stressgerelateerde klachten", laat de gemeente weten.

Na dit weekend wordt er per woning bekeken hoe de woning weer bewoonbaar kan worden gemaakt. "Het is voor de getroffen bewoners een erg vervelende situatie, die ongemak en onrust geeft. Gezondheid en welbevinden van de bewoners staan voorop. Op basis van adviezen van de GGD heeft de gemeente besloten dat de bewoners niet in hun woning kunnen blijven", laat de gemeente Enschede weten.

Hoe groot de totale schade is, is nog niet bekend.

Hans Nuis, bestuursadviseur van de gemeente Enschede, over onbewoonbare overstroomde huizen

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: