DPE: "Misselijkmakende afbeelding IS-strijder op Gogbot moet weg"

"Misselijkmakend", noemt Arjan Brouwer van Democratisch Platform Enschede (DPE) het. Op het evenement Gogbot in Enschede staat een afbeelding van een IS-strijder die op het punt staat iemand te onthoofden. Bezoekers kunnen hun hoofd steken in een gat boven de oranje overall, waardoor het lijkt alsof zij onthoofd worden. DPE wil dat burgemeester Onno van Veldhuizen per direct ingrijpt.

"Deze ‘genocide-afbeelding' hoort niet thuis op dit evenement en confronteert onze inwoners (en kinderen) onnodig met terrorisme, menselijk leed en/of traumatische ervaringen die zij hebben opgedaan in het land waaruit zij gevlucht zijn."

Brouwer in een open brief: "Ondanks dat dit 'onderdeel' van Gogbot voor een aantal bezoekers ongetwijfeld aanvaardbaar is en als educatief wordt gezien, is het voor veel mensen meer dan aanstootgevend en worden zij ongevraagd geconfronteerd met terrorisme en mogelijk diepgewortelde trauma’s."

"Bovendien hebben we het hier niet alleen over een shockerende afbeelding in het publieke domein, maar ook nog eens over een evenement die overheidswege wordt gesubsidieerd. DPE vindt dit zowel ongepast, als dat zij van mening is dat Gogbot niet het podium hoeft te bieden voor dit thema, zeker niet met het oog op de terroristische aanslag die nog maar een week geleden in Amsterdam werd gepleegd."


Traumaverwerking

Brouwer vervolgt: "Na de vuurwerkramp in 2000 heeft de Gemeente Enschede veel rekenschap gehouden met de traumaverwerking van haar inwoners. In 2016 werden leden van Pegida aangehouden omdat zij een vlag voerden waarop een hakenkruis was afgebeeld die in de prullenbak werd gegooid. In het laatste geval was de gemeente van mening dat zij adequaat moest ingrijpen omdat een aanstootgevende afbeelding geen toegevoegde waarde had voor deze demonstratie."

Brouwer wil dan ook dat burgemeester Onno van Veldhuizen ingrijpt en de afbeelding van de IS-strijder laat verwijderen van het festival. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: