nieuws

Oproep aan voor- en tegenstanders van wolf: "luister naar elkaar"

Het debat over de wolf in Nederland wordt niet objectief gevoerd. "Voor- en tegenstanders hebben vaak hun standpunten al ingenomen. Er wordt niet naar elkaar geluisterd", vindt Roel Korbee, wolvenkenner uit Oud-Ootmarsum. Hij was te gast in het radioprogramma Groot Onderhoud.
Met het toenemende aantal wolven dat in Nederland wordt gesignaleerd laait de discussie over de wolf op. Tegenstanders vinden dat er geen plek is voor de wolf in ons drukke land en willen het beest bejagen. Voorstanders stellen dat de wolf vroeger ook al in Nederland leefde en dat zijn terugkeer een verrijking is. 

Wolf gaat zich mogelijk vestigen in Nederland

Sinds enkele jaren worden er voor het eerst in ruim honderd jaar weer wolven in Nederland gesignaleerd. Het gaat om trekkende dieren, afkomstig uit Duitsland. De verwachting is dat zich binnenkort ook enkele roedels in ons land gaan vestigen.
"Op het moment dat zo'n wolf zich ergens vestigt moet bijvoorbeeld een schapenboer niet geconfronteerd worden met grote schade. Daar moeten afspraken over gemaakt worden", vindt Korbee. De provincies zijn hier samen met landbouw- en natuurorganisaties mee bezig. 
Volgens Korbee is het geen uitgemaakte zaak dat de wolf definitief in Nederland blijft. "Het aankomende jaar zal heel spannend worden. De wolf bepaalt zelf of Nederland als leefgebied geschikt is." 

Interesse in wolf

Korbee is altijd al 'getriggerd' door de wolf. Hij ging al vroeg naar Frankrijk, Scandinavië en het voormalige Oost-Duitsland om daar meer te leren over wolven. "De eerste keer dat je wolf ziet is er sprake van opwinding, daarna wordt het wel minder." 
Korbee (66) werkte jarenlang als boswachter voor Staatsbosbeheer. Sinds enkele jaren werkt hij als zelfstandige voor natuurorganisaties. Hij ergert zich aan de wijze waarop de politiek de natuur wil beschermen. "Dan spreken ze af dat er maatregelen worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan, en dan komt er niets van terecht. Ik heb wel goede hoop dat de jonge generatie met behulp van nieuwe technieken er wel in slaagt. " 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.