nieuws

Kunstenares afbeelding IS-strijder: 'Ik ben niet van plan mijn kunstwerk weg te halen'

Kunstenares Anne Bothmer is zich ervan bewust dat haar kunstwerk op het evenement Gogbot in Enschede shockeert, maar is niet van plan de afbeelding van de IS-strijder weg te halen. Daarmee reageert ze op de kritiek van Democratisch Platform Enschede (DPE). De partij wil dat de afbeelding wordt verwijderd van het festival.
Op het kunstwerk van Bothmer is een afbeelding van een IS-strijder te zien die op het punt staat iemand te onthoofden. Bezoekers kunnen hun hoofd steken in een gat boven de oranje overall, waardoor het lijkt alsof zij onthoofd worden.
Tekst gaat verder onder de foto

Weloverwogen keuze

Bothmer is zich ervan bewust dat ze een heftig beeld gebruikt. "Ik heb een weloverwogen keuze gemaakt en begrijp dat mensen kritiek hebben op mijn kunstwerk. Ik ben het er niet mee eens dat de afbeelding zou moeten worden verwijderd."
Bothmer wil met haar kunstwerk ingaan op de toon van de berichten in de nasleep van aanslagen. Volgens de kunstenares ontstaat er door die toon een gevoel van collectief slachtofferschap. "Want, kun je wel een slachtoffer zijn terwijl je niet bij een van de aanslagen aanwezig was?"

Ongevraagd geconfronteerd

Volgens DPE worden inwoners ongevraagd geconfronteerd met terrorisme en mogelijk diepgewortelde trauma's. "Bezoekers lezen de tekst op de achterkant van mijn werk. Dat zorgt voor discussies en interessant gesprekken", vertelt de kunstenares. 

Gemeente

De gemeente Enschede wist dat het kunstwerk van Bothmer te zien zou zijn op het evenement. Of de afbeelding ook daadwerkelijk wordt verwijderd, weet Bothmer niet. De kunstenares verwacht vandaag in gesprek te gaan met de betrokken partijen. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.