nieuws

Burgemeester Enschede laat afbeelding IS-strijder op Gogbot niet verwijderen

De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen gaat de afbeelding van de IS-strijder op het evenement Gogbot niet laten verwijderen. De belangrijkste reden: het recht op vrijheid van meningsuiting.
Daarmee reageert de burgemeester op de oproep van Democratisch Platform Enschede (DPE) om de afbeelding te laten verwijderen. 

Geen mogelijkheden

De burgemeester ziet geen mogelijkheden voor de gemeente om het kunstwerk weg te halen door het recht op vrijheid van meningsuiting. Daarnaast heeft de gemeente eerder deze week met de kunstenares gesproken over de plaatsing van de afbeelding. 
"Wij zijn toen ook geschrokken van de foto, maar als je leest waarom het kunstwerk is gemaakt begrijp je het beter", vertelt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede. "Het kunstwerk roept niet op tot discriminatie en is niet bedoeld om haat te zaaien."
De kunstenares wil met het kunstwerk het collectief slachtofferschap aankaarten. 

Integer

Daarnaast vindt Van Veldhuizen dat de kunstenares integer heeft gehandeld. "Bezoekers zien eerst de achterkant van het kunstwerk waarop staat beschreven waarom het kunstwerk is gemaakt. Het is niet zo dat de afbeelding midden op de Oude Markt staat."
Kamp vervolgt: "Hiermee laat Bothmer zien dat ze begrijpt dat ze met haar kunstwerk een gevoelig onderwerp aanstipt." 
Ook vindt de burgemeester dat het werk van Bothmer past op een evenement als Gogbot. Het evenement wil de bezoeker uitdagen tot een mening, een idee of een andere kijk op de wereld.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.