nieuws

CDA: 'Minister Van Engelshoven moet onmiddellijk aan de bel trekken bij Enschede'

Het omstreden kunstwerk van kunstenares Anne Bothmer
Het omstreden kunstwerk van kunstenares Anne Bothmer © News United / Dennis Bakker
Het CDA wil dat minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap contact opneemt met de burgemeester van Enschede over het omstreden kunstwerk op Gogbot. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die CDA-Kamerlid Lenny Geluk heeft gesteld.
Op het evenement staat een afbeelding van een IS-strijder die op het punt staat iemand te onthoofden. Bezoekers kunnen hun hoofd steken in een gat boven de oranje overall, waardoor het lijkt alsof zij onthoofd worden.
De kunstenares wil met het kunstwerk het collectief slachtofferschap aankaarten. 

Contact

CDA-Kamerlid Lenny Geluk wil dat de minister 'onmiddellijk' contact opneemt met burgemeester Onno van Veldhuizen om ervoor te zorgen dat mensen niet ongewild met het kunstwerk worden geconfronteerd. 
Het Kamerlid vindt het hoogst ongepast dat het kunstwerk in Enschede te zien is, omdat het een stad is 'waar veel mensen wonen die het geweld van ISIS ontvlucht zijn'.
Geluk wil van de minister weten of zij die mening deelt en wie de plaatsing van het kunstwerk heeft gesubsidieerd. 

Kunstwerk

De commotie rondom het kunstwerk begon met een oproep van Democratisch Platform Enschede aan burgemeester Van Veldhuizen om de afbeelding van de IS-strijder te laten verwijderen van het festival.
Burgemeester Van Veldhuizen  laat het kunstwerk niet verwijderen. De belangrijkste reden: het recht op vrijheid van meningsuiting. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.