Den Ham herdenkt oorlogsheld Les Knight

In Den Ham wordt zaterdagmiddag uitgebreid stilgestaan bij de 75ste sterfdag van oorlogsheld Leslie Gordon Knight, ook wel Les Knight genoemd. Knight wist in de oorlog een ramp in Den Ham te voorkomen.

Bij een bombardementsvlucht op 16 september in 1943 kwam Les Knight om. Hij werd beschoten in de lucht, waarna hij het toestel moest laten crashen. Dit deed hij net buiten Den Ham, om zo het dorp te ontwijken. "Door zijn moedig optreden heeft zijn bemanning deze vlucht en de oorlog overleefd. De inwoners van Den Ham zijn aan een ramp ontsnapt", schrijft de organisatie.

Geschiedenis

De geschiedenis mag niet verloren gaan. Daarom vindt de stichting “Remembering Dambuster Les Knight DSO” het belangrijk om deze gebeurtenis in de toekomst te blijven herdenken. Niet alleen ooggetuigen van deze gebeurtenis, maar ook huidige inwoners van Den Ham en de jeugd zijn betrokken bij deze herdenkingsbijeenkomst.

Aanwezigen

Bij de herdenking zijn de familieleden van Les Knight en de overige bemanningsleden aanwezig. Ook de ambassadeur van Australië, de commissaris van de Koning in Overijssel, de burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, een hoge vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht en een hoge vertegenwoordiger van de Britse Ambassade (een RAF officier) zijn aanwezig.

Bezoek brengen?

Zaterdagmiddag om 14.00 uur begint de herdenking in Den Ham bij het monument aan de Janmansweg 3.

Graf Les Knight (Foto: Facebook Remembering Dambuster Les Knight DSO)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: