Almelose veteraan keert terug naar Bosnië voor wederopbouw: "Het is ook een stukje verwerking"

In 1999 werd Gerrit Kok uit Almelo uitgezonden naar Bosnië als bewapeningstechnicus. Een half jaar heeft hij daar gewerkt. In deze korte periode is hij meer van het land gaan houden dan hij had verwacht. En dus keert hij dit weekend weer voor een week terug naar het voormalig oorlogsgebied. Het doel: de bevolking helpen met de wederopbouw.

"We gaan een oud schooltje in een bergdorp opknappen. Met een groep van tien veteranen gaan we die kant op", vertelt Kok.

Het is niet de eerste keer dat Kok terugkeert. Met de stichting Veteranen Actief gaat de oudgediende jaarlijks naar Bosnië om daar te helpen. "Het is ook voor ons een stukje verwerking. Als je wordt uitgezonden ga je met een taak naar het gebied toe, maar er is op dat moment weinig ruimte om de bevolking te helpen. Gelukkig kunnen we dat nu inhalen."

Emotie

Voor de veteranen is de week ook af en toe een herbeleving van de gebeurtenissen van vroeger. "Het gebeurt weleens dat iemand 's avonds een trigger krijgt en moet huilen. Dan gaan we even naar buiten om een stukje te lopen. Maar we hebben ook veel lol met elkaar. Het is hard werken, maar ik zou het absoluut niet willen missen."

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo veteraan Almelo Defensie Nieuws
Deel dit artikel: