Onervaren boorploeg in jaren '80 oorzaak van lekkende putten AkzoNobel

Onervaren personeel in de boorploegen in de jaren tachtig en nog geen kwaliteitssysteem. Het zijn de belangrijkste oorzaken van de lekkende putten bij AkzoNobel in Hengelo. Dat zei directeur Mijnbouw Erik-Jan Westerink van AkzoNobel dinsdagavond bij een infomatiebijeenkomst in Usselo.

In het verenigingsgebouw in Usselo werden zo'n zestig gemeenteraadsleden, Statenleden en omwonenden door AkzoNobel bijgepraat over de lekkages van de afgelopen jaren. In de zomer van 2016 werd het eerste lek gevonden bij een zoutwinput. Daarna volgden meer lekkages in putten en leidingen.

15 putten lek

Uit onderzoek van AkzoNobel blijkt dat vijftien putten lek zijn. De meeste lekke putten zijn aangelegd in de periode van augustus 1986 tot februari 1988. Van de zestien putten die toen zijn aangelegd, blijken er negen lek.

"Omdat AkzoNobel in de negen maanden voor augustus 1986 niet had geboord, is in die periode veel ervaren boorpersoneel vertrokken", zegt Erik-Jan Westerink.

"Het personeel dat van 1986 tot 1988 de putten aanlegde, was onervaren. Bij de schroefverbindingen van de boorputten zijn lekkages ontstaan." Daarnaast is een belangrijke oorzaak volgens Westerink dat er in die tijd geen doorontwikkeld kwaliteitsborgingsysteem was.

Van de putten die tussen 1963 tot 1970 zijn aangelegd blijken er ook zes lek. Daarvoor is geen eenduidige oorzaak. 

Lekkende putten afgeplugd

Putten die zijn aangelegd na 1988 blijken na onderzoek geen lekkages te vertonen. "De lekkende putten zijn inmiddels allemaal afgeplugd en de vloeistof die erin zat is eruit gepompt", zegt Westerink. "Er zit nu niets anders dan lucht in die vijftien putten."

Er vindt milieukundig onderzoek plaats om de aard en de omvang van de verontreinigingen bij de lekkende putten in kaart te brengen. 

Instabiele cavernes

Omwonenden stelden ook vragen over instabiele zoutcavernes. AkzoNobel heeft in kaart gebracht dat van de ongeveer 250 cavernes, veertig oude cavernes 'potentieel instabiel' zijn.

De cavernes ter grootte van een voetbalstadion als de Grolsch Veste liggen honderden meters diep. De 'potentieel instabiele' cavernes liggen in een gebied ten zuiden van Akzo, dichtbij afvalverwerker Twence.

Moeten bewoners die bovenop zo'n 'potentieel instabiele' caverne wonen zich zorgen maken? "Absoluut niet", zegt Westerink resoluut. "We bewaken de cavernes sinds januari van dit jaar 24 uur per dag en zeven dagen per week via een netwerk. Ze zijn allemaal stabiel. Er gebeurt nu helemaal niets mee. We noemen ze potentieel instabiel omdat op termijn de mogelijkheid bestaat dat ze afbrokkelen."

"Cavernes storten niet spontaan in"

"Als dat proces begint, dan merken we dat meteen door het netwerk. Dan hebben we nog vijftien jaar de tijd om de cavernes te vullen met materiaal. Dat de cavernes spontaan instorten waardoor bijvoorbeeld sinkholes ontstaan is uitgesloten."

De putten lekken niet meer, de leidingen niet, de cavernes staan niet op het punt van instorten... Kan iedreen rustig gaan slapen? "Ja. Ik zou zeggen: ga rustig slapen", beweert Westerink. "Dan blijven wij hier nog honderd jaar zout produceren op een goede manier." 

Hoorzitting

Morgen in Den Haag wordt er tijdens een hoorzitting aandacht gevraagd door bestuurders en omwonenden voor de haken en ogen van de zoutwinning.

Deel dit artikel: