nieuws

Zorgen over Bomhofsplas in Zwolle blijven: ''Dekker Groep is geen gesprekspartner meer''

Omwonenden van de Bomhofsplas in Zwolle blijven sceptisch over de plannen die de Dekker Groep heeft om de plas ondieper te maken. De groep organiseerde gisteravond een informatieavond, maar omwonenden blijven actie voeren. ''Wij willen geen troep in onze natuurplas.''

Dekker Groep en omwonenden

Ruim honderd omwonenden kwamen gisteravond naar de Agnietenberg in Zwolle om het gesprek aan te gaan met het zandwinningsbedrijf Dekker Groep.
Het bedrijf wil de Bomhofsplas ondieper maken en heeft daarvoor grond nodig. Veel zand. En daar maken omwonenden zich zorgen over.

Vragen en zorgen

Zo zou het bedrijf vervuild slib willen gebruiken om de plas ondieper mee te maken, is één van de zorgen. "Maar dit is niet het geval", zegt Richard van den Berg, directeur Landschapsontwikkeling bij de Dekker Groep. "We zullen helemaal geen slib gebruiken voor de herinrichting."

900.000 kuub zand

En het gaat om nogal wat grond. 900.000 kuub is er nodig om de plas ondieper te maken, is de verwachting.
Waar de Dekker Groep de grond gaat winnen, is nog niet bekend, maar de groep kan 'met honderd procent zekerheid' zeggen dat de grond niet vervuild zal zijn. 
''Wij houden ons aan de restricties die in Nederland gelden als het gaat om zandwinning. Dat betekent dat alle grond meerdere keren gecontroleerd wordt, voordat het gebruikt zal worden,'' zegt Van den Berg. 

Vervuild?

De Dekker Groep zegt dat de grond 'honderd procent zeker' niet vervuild zal zijn, maar dat betekent niet direct dat er géén vervuilende elementen in kunnen zitten.
''Er kan altijd wat in zand zitten. Maar dat gaat vaak om heel kleine marges. Wij moeten ervoor zorgen dat het redelijkerwijs verantwoordelijk is om het te gebruiken. De grond die wij gebruiken wordt dan ook grondig gecontroleerd van tevoren,'' zegt Van den Berg 
Het bedrijf moet zich daarbij houden aan richtlijnen die in Nederland gelden als het gaat om zandwinning.
Voor actiegroep 'Slibvrij Zwolle' is deze uitleg niet afdoende. Deze groep is opgericht door bewoners om in actie te komen tegen de herinrichting van de plas.

Slibvrij Zwolle

De actiegroep 'Slibvrij Zwolle' was gisteren ook bij de informatieavond en is niet gerustgesteld door de antwoorden van het bedrijf. 
''Wij vinden het zonde dat de plas wordt vervuild met vervuilde grond. Het is een mooie schone plas waarin veel bijzondere dieren leven. Waarom moet dit worden vervuild met vervuilde grond,'' vraagt Jan Kam zich af, woordvoerder van Slibvrij Zwolle.
Kam geeft aan zich niet gehoord te voelen door de Dekker Groep en zegt niet meer in gesprek te willen gaan met het zandwinningsbedrijf.
''Ze gaan toch hun eigen gang. We gaan nu proberen om in gesprek te gaan met de gemeente en de provincie. De Dekker Groep is geen gesprekspartner meer,'' aldus Kam.

En nu?

De herinrichting van de Bomhofplas vindt de komende tien jaar plaats. Voorlopig is de groep eerst nog een tijd bezig om de juiste vergunningen te krijgen.
''Het duurt nog wel maanden voordat we kunnen beginnen. Dit jaar zullen we in ieder geval nog niet van start gaan met de herinrichting.''
In de tussentijd zal het zandwinningsbedrijf informatiemomenten blijven organiseren om in gesprek te blijven met omwonenden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.