Actiegroep Zenderen wil gezamenlijke lobby voor nieuwe randweg langs A1/A35

De lokale politiek in de gemeente Borne moet de handen ineenslaan voor de komst van een nieuwe randweg langs de A1/A35 tussen Zenderen en Borne. Dat wil de Actiegroep Zenderen.

Al jaren strijden bewoners van Zenderen tegen de drukte op de N743 en N744 die hun dorp doorkruisen. Verkeer uit Noord-Oost Twente moet dwars door Zenderen om op de A1 en A35 te komen. Het gevolg: twee dagelijkse opstoppingen in de ochtend- en avondspits.

Nu de gemeente Borne een verbindingsweg ten westen van Borne wil aanleggen om verkeer om het dorp heen te leiden, vrezen ze in Zenderen dat het verkeer bij hun verder toeneemt. De verbindingsweg is een van de opties die op tafel liggen, ook wel variant 3B genoemd.

Gezamenlijke lobby

Als het aan Actiegroep Zenderen ligt komt er geen verbindingsweg ten weste van Borne, maar een nieuwe randweg langs de A1/A35, oftewel variant 5B. Een gezamenlijke lobby, gesteund door zowel coaltie- als oppositiepartijen, is hiervoor nodig, zo stelt de actiegroep.

"Het is zaak dat de coalitie een lobbyplan maakt of laat maken en dat samen met de oppositiepartijen aanpakt", aldus Fons Lohuis van Actiegroep Zenderen. "De coalitie heeft de oppositiepartijen nodig om een succesvolle lobby naar de provincie te organiseren."

De coaltie in Borne, bestaande uit CDA, GB90 en Borne-Nu, staat volgens Lohuis wel open voor variant 5B, maar houdt tegelijkertijd vast aan de plannen voor de verbindingsweg.

Provinciale wegenvisie

Op 26 september stellen de Provinciale Staten de Integrale Netwerkvisie Overijssel (INO) vast, waar ook de provinciale wegenvisie bij hoort. Lohuis: "Voor die tijd moet er door alle partijen gelobbyd worden voor de randweg om Zenderen en Borne, ter ontlasting van de N743 en voor de ontsluiting van Noord-Oost Twente."

"Als de partijen hier niet op één lijn zitten, kan het zomaar zijn dat de provincie zegt: 'zorg eerst maar dat jullie er onderling uit komen in Borne', en helemaal nog geen besluit neemt. Dan zijn er alleen maar verliezers", besluit Lohuis.

Meer over dit onderwerp:
zenderen borne Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: