Opnieuw oproep voor goede schaderegeling voor boeren van door wolven gedode dieren

Zorg voor een goede schaderegeling voor boeren waarvan schapen, of andere dieren, worden gedood door wolven. Die oproep deden de Statenfracties van CDA en VVD vanmiddag tijdens de commissievergadering aan gedeputeerde Hester Maij. De gedeputeerde praat morgen met haar collega’s van de andere provincies over het nieuwe wolvenplan, dat deze herfst klaar moet zijn.

CDA-Statenlid Jeroen Piksen en VVD-statenlid Henk Veltkamp maken zich zorgen over de aanwezigheid van de wolf in Overijssel en het aantal schapen dat de afgelopen maanden is gedood. "Dat de wolf beschermd is, betekent niet dat we een veld-abattoir (slachthuis) willen en dat schapenhouders geen oog meer dichtdoen", aldus Piksen.

 

De Statenleden wilden van Maij verder weten of het mogelijk is wolven in Overijssel te beheren of zelfs de beschermde status die het dier heeft er af te krijgen. Op die manier zouden minder schapen gedood worden.

 

Betwist

Het gebruik van het woord abattoir werd door sommige andere partijen betwist. D66-Statenlid Bakker noemde het een forse duiding met een ‘bepaalde toon en kleur’. Hij vroeg zich af of honden en vossen ook beheerd zouden moeten worden, aangezien die ‘vier- tot twaalfduizend schapen doden per jaar’.

 

Gedeputeerde Maij liet weten dat in de gesprekken over het nieuwe wolvenplan ook wordt gekeken naar de schaderegeling en de mogelijkheid om preventieve maatregelen te subsidiëren. Details daarover gaf ze verder niet.

 

Bescherming

Over het eraf halen van de bescherming van de wolf was Maij kort en duidelijk: die weg gaat niet bewandeld worden. Ze noemde de Europese bescherming – de wolf is beschermd door de Europese habitatrichtlijn en door het verdrag van Bern – de zwaarste bescherming die mogelijk is. "Dat gaat het CDA er niet afhalen, dat zal niet succesvol zijn", zei ze.

 

Sinds de wolf zich steeds vaker laat zien en ook schapen doodt, is de discussie tussen voor- en tegenstanders van de wolf steeds heviger geworden. Het nieuwe wolvenplan moet voor alle partijen een bevredigende handelswijze zijn. Of alle partijen ook tevreden zullen zijn met de nieuwe afspraken, zal later dit jaar moeten blijken.

Meer over dit onderwerp:
Wolf Overijssel CDA VVD Nieuws
Deel dit artikel: