Deventer wietbende lange tijd in auto afgeluisterd

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van twee tot drie jaar geëist tegen vier verdachten van een grote wietplantage. Twee Deventenaren, een Zwollenaar en een man uit Borne worden ook verdacht van verboden wapenbezit. Justitie wil in totaal een miljoen euro terugvorderen.

De politie kwam de bende op het spoor tijdens een onderzoek naar een motorclub. Hierbij kwamen namen van de verdachten naar boven. De verdenkingen zijn gebaseerd op basis van afgeluisterde gesprekken in de auto van Tony M. en foto’s van verdachten. Vervolgens is vorig jaar een inval gedaan in een loods in IJsselmuiden en bij een pand in Deventer waarbij een hennepkwekerijen en 7 kilo hennep is aangetroffen.

Tony M. en Danny H. worden als leiders gezien van een criminele organisatie en hoorden allebei drie jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Wimpie M. de broer van één van de leiders, hoorde 26 maanden celstraf eisen en Bryan B. die als loopjongen wordt gezien, hoorde 24 maanden tegen zich eisen.

Wiet, poen, hazen en kilo's

Justitie heeft tal van gesprekken opgenomen en meent zeker te zijn dat de stemmen van verdachten hierop te horen zijn. In de Golf van Tony M. gaat het volgens justitie over wiet, poen, hazen en kilo’s.

Waar de handel dan naar toe ging kon de officier van justitie niet precies duiden. Wel dat er wapens en geld gevonden zijn bij verdachten. Zo is er in de kelder van de moeder van één van de verdachten 20.000 euro in een plastic zak gevonden.

Verdediging

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. De advocaten vinden de zaak zwaar overtrokken en reppen niet van een professionele organisatie. Dat de verdachten helemaal niets met hennep van doen zouden hebben kunnen de advocaten overigens niet geheel ontkrachten.

Advocaat Huisman van hoofdverdachte Tony M. zegt namens zijn cliënt dat hij niets met de kwekerijen te maken heeft. "Althans, dat kan niet bewezen worden en niet uit de afgeluisterde gesprekken afgeleid worden".

Maar het OM zegt dat alle aanwijzingen niet los van elkaar kunnen worden gezien. "Als je de link maakt tussen de gesprekken en het aangetroffen materiaal dan kun je niet anders concluderen dan dat er sprake is van een criminele organisatie", zegt de officier van justitie.

Porseleinen nepwapen

Consternatie was er over een gevonden nepwapen, een Beretta. Dit is een uitvoering in de vorm van een porseleinen beeld. “Maar ook dit is wel degelijk strafbaar”, zegt de officier van justitie. Iets waar de advocaat het absoluut niet mee eens is.

De uitspraak is over twee weken op 27 september.

Meer over dit onderwerp:
wietplantage 112 Deventer IJsseldelta Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: