nieuws

Burgemeester Segers van Staphorst over bedreigingen: "De onbevangenheid is voor altijd weg"

De meeste burgemeesters en wethouders praten er liever niet over. Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Sterker nog, bedreiging van openbaar bestuurders komt steeds vaker voor. In juni kondigde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken nog extra maatregelen aan tegen bedreiging en intimidatie van burgemeester en wethouders.  Burgemeester Theo Segers van Staphorst doet zijn verhaal wèl.
Theo Segers had nog niet zo lang geleden een auto met beveiligers voor zijn deur staan om een oogje in het zeil te houden. "De dreiging was zo ernstig dat de politie dat nodig vond", zegt de burgemeester daarover. De exacte omvang van de dreiging zegt hij niet te kennen. 

Extra risico voor bestuurders

Natuurlijk, Segers heeft een prachtig vak. "Als mensen mij burgervader noemen, vind ik dat een eretitel." Maar dat prachtige vak heeft ook een duidelijke schaduwzijde. Publieke figuren lopen een extra risico om bedreigd of geïntimideerd te worden. Vorig jaar nam het aantal bedreigingen via social media, stenen door ruiten of auto's die in brand werden gestoken opnieuw toe.
Dat viel op te maken uit de Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2018 die door de minister naar de Kamer werd gestuurd.
Burgemeester Segers kent de voorbeelden. Niet alleen bij zichzelf maar ook bij collega-bestuurders. "Het kan een groot woord zijn, maar ook kleine dingen zoals een langdurige indringende manier van aankijken die je als bedreigend kan ervaren."

Enorme impact voor omgeving

De impact van een bedreiging is niet alleen groot op mensen die het doelwit zijn. Ook hun omgeving heeft er flink last van. "Uiterst vervelend als je aan je kind moet uitleggen dat er soms een auto door de straat rijdt en als hij dat ziet dat hij dan de politie moet bellen. Dat maakt zo'n jongen ook bang."

De knop staat altijd aan

Dertig procent van de burgemeesters maakt dit mee, aldus Segers. En dat doet wat met je. Segers weet het uit ervaring. "Nogmaals, ik heb een prachtig ambt, maar ik ben wel veranderd. De onbevangenheid is weg. De knop van op je hoede zijn, staat altijd aan. Die knop krijg ik nooit meer uit, ik ben altijd alert."
Als Segers in zijn auto stapt en wegrijdt, glijdt zijn blik altijd naar de achteruitkijkspiegel om te controleren of hij niet wordt achtervolgd. "Dat deed ik vroeger nooit, maar als er een auto voor je huis heeft gestaan, maakt je dat alert."
Nee, zijn vrouw heeft nooit aan hem gevraagd of hij niet wat anders kon gaan doen. "Wij zijn een burgemeestersechtpaar, maar ik ken collega's die zijn gestopt omdat hun gezin het niet meer trok."

Boos zijn mag best

Segers denkt dat de mensen die bestuurders bedreigen niet in de gaten hebben hoe groot de impact is van zo'n actie. Segers begrijpt op zijn beurt wel heel goed waar die woede en agressie vandaan komen. "Ik snap dat mensen boos zijn op de gemeente. Dat mag, maar agressie mag niet."

Almelo bekendste voorbeeld

Het bekendste voorbeeld van de bedreiging van een Overijssels bestuurder is de gijzeling van de Almelose wethouder Bert Kuiper en een aantal ambtenaren in 2008. De eigenaar van café De Rechter in Almelo drong de kamer binnen waar de wethouder in overleg was met een aantal ambtenaren. Het leidde tot een urenlange gijzeling. De eigenaar van het café had al jaren een conflict met de gemeente over vergunnningen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.