Zwolse Frans Hals en Rembrandt gaan in Londen onder de hamer

Een echte Rembrandt, een originele Frans Hals en tientallen andere werken van Hollandse meesters worden door het Zwolse veilinghuis Hessink's geveild in Londen. Zwolle is een mooie stad, maar te klein voor de echte kunstverzamelaars. Hessink's opent daarom deze maand een eigen filiaal in Londen.

De grote collectie schilderijen komt van een kunstverzamelaar die ermee ophoudt en nu alles in de verkoop doet. Voor veilingmeester Bradley Hessink is het een lot uit de loterij. Voor hem is Londen de beste plek om deze collectie onder de hamer te brengen.

Internationale markt

Het filiaal van veilinghuis Hessink's in Zwolle heeft wel een naam opgebouwd bij kunstliefhebbers, maar deze collectie moet het hebben van internationale kunstkopers: "Als die horen dat er een Frans Hals in Zwolle wordt geveild, dan denken ze: Zwolle? Waar is dat...  Ze nemen het veel serieuzer als het werk in Londen hangt".

Hessink's opent op 25 september een tijdelijk veilinghuis in hartje Londen, met de collectie Hollandse meesters. Eigenaar Bradley Hessink verwacht er veel van en is op zoek naar een permanente locatie voor een eigen veilinghuis in Londen.

"Koopje"

Bij de collectie zit een mooie ets van Rembrandt. Geen beroemd schilderij, en niet uniek, maar wel een échte Rembrandt. De eigenaar wil er graag vanaf, Hessink zet het werkje daarom in op vierhonderd euro. De Frans Hals moet heel wat meer opbrengen, het familieportret is minstens één tot twee miljoen euro waard.

Veel interesse

De schilderijen zijn nu nog in Zwolle. Ze worden netjes ingepakt en gaan maandag in een bus naar Londen. Daar zijn ze vanaf 20 september te zien voor belangstellenden. Nu al wordt Hessink platgebeld door mensen die de werken willen bekijken.

De veiling is op 25 september. Wie interesse heeft in één van de schilderijen hoeft niet per sé naar Londen, bieden kan ook telefonisch.

Deel dit artikel: