nieuws

Expeditie Oost: Meehelpen in een chocolaterie: ''iedereen heeft toch een beperking?''

Vandaag staat in teken van de chocola. Het is immers de internationale dag van de chocolade. Wij kwamen terecht bij een bijzondere chocolaterie. De chocolade van chocolaterie 'Twente Decadente' wordt hier namelijk gemaakt door mensen met een beperking.
In de chocolaterie werken mensen die zich voorbereiden op een terugkeer op de arbeidsmarkt: het is onderdeel van een re-integratieproces.
''Mensen die hier werken hebben hier heel uiteenlopende problematiek'', vertelt Irma Ruiter. Ze is directrice van React Twente, een bedrijf dat mensen helpt hun plek (terug) te vinden op de arbeidsmarkt.
En mensen die in aanmerking komen voor een plaatsing, hebben verschillende achtergronden. ''Sommigen hebben een verstandelijke beperking. Maar anderen die hier werken hebben bijvoorbeeld problemen met schulden''.

Rosan

Rosan loopt al twee jaar stage in de chocolaterie. Ze gaat naar het Reggesteyn voor speciaal onderwijs. Ze is verstandelijk beperkt. ''Het voelt hier als thuis'', zegt ze.
En ze weet heel goed wat ze later wil gaan doen. Het liefst gaat ze later met dieren werken, ''maar alleen als de opleiding niet te moeilijk voor me is'', vervolgt ze.

Beperkt?

Chocolatier Arjan Slagman begeleidt de mensen die op de chocola-afdeling werken. Ondanks dat je aan de meesten niet kan zien dat ze een beperking of een probleem hebben, merkt Slagman op de werkvloer wel degelijk dat er beperkingen zijn. 
''Ik moet vaak dingen wat duidelijker vertellen of vaker herhalen, dat wel. Maar uiteindelijk is iedereen beperkt. Iedereen heeft wel wat, toch?'' grapt hij. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.