Metaalwerknemers in Twente staken: 'Werkgevers willen terug naar vorige eeuw'

Metaalwerkers uit Twente staakten vanmiddag tijdens de lunch voor een nieuwe cao in de metaalsector. Dat deden ze voor de deur bij Thales in Hengelo. Ze eisen een hoger loon en een betere balans tussen werk en privé.

Enkele honderden medewerkers van Twentse metaalbedrijven zoals Cirex en VDL uit Almelo, Twentse Kabel Fabriek in Haaksbergen, en Thales, Stork en Siemens in Hengelo staakten vandaag varierend van twee uur bij Thales tot 24 uur bij Twentse Kabel Fabriek. Volgens FNV kaderlid Emiel Stolp heeft Thales geen 'actiecultuur', dus daarom is een staking van twee uur al lang genoeg voor de stakers. 

Voorafgaand aan de staking zijn er onderhandelingen geweest tussen de FNV en de werkgevers. "Ons eindbod en die van de werkgevers lagen erg ver uit elkaar", zegt Hans Zebel van de FNV. "Het lijkt wel of de werkgevers terug willen naar de vorige eeuw, of nog een eeuw eerder."

Zeggenschap over rooster

De werknemers in de metaalsector hebben volgens Zebel niets te zeggen over hun werktijden. "We willen zeggenschap over ons rooster. Het is niet meer van deze tijd dat de baas de werktijden bepaalt. Dat klikt gewoon niet." Naast meer zeggenschap over de werktijden eisen de werknemers een jaarlijkse loonsverhoging van 3,5%. 

Deel dit artikel: