Voorlopig geen kap monumentale eiken in Goor

De kap van een groot aantal monumentale eiken langs de Goorse Haaksbergerweg, Oude Haaksbergerweg en Gondalaan gaat voorlopig niet door. De gemeente Hof van Twente moet van het ministerie van Binnenlandse Zaken eerst de ingediende bezwaren in behandeling nemen.

In een besloten bijeenkomst zijn de bewoners donderdagavond geïnformeerd over het uitstellen van de bomenkap en de consequenties die dat heeft voor de asbestsanering. Die kan niet meer op de zogenoemde 'robuuste' manier worden voortgezet.

Dat heeft voor de gemeente Hof van Twente ook financiële gevolgen, omdat de Provincie Overijssel het bedrag van 1,7 miljoen euro nu niet meer beschikbaar stelt. Dat was alleen beschikbaar in het geval van die robuuste sanering.

Minister Ollongren

De zaak kwam aan het rollen na een brief van Gorenaar Carel Groothengel aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Hij is fel tegenstander van de bomenkap en vroeg om vernietiging van het besluit om de eiken te slachtofferen. De minister antwoordde dat zij dat niet ging doen omdat er in 2014 bezwaren ingediend hadden moeten worden die dan in behandeling hadden moeten worden genomen.

Gang naar de rechter

In juli van dit jaar is een nieuw besluit genomen waarin is voorgesteld om enkele eiken aan de Oude Haaksbergerweg en Gondalaan te kappen alsmede alle 23 eiken aan de Haaksbergerweg. Het ministerie wil dat alle bezwaren die daarop zijn binnen gekomen ook in behandeling moeten worden genomen. Doordat burgers in deze de mogelijkheid hebben om na het besluit van de bezwarencommissie, ook nog de gang naar de rechter kunnen maken, zou dat zomaar twee jaar kunnen duren. 

Voor- en tegenstanders

De kap van de bomen houdt de gemoederen in Goor al maanden bezig. De bomen zouden gerooid moeten worden in het kader van de grootscheepse asbestsanering in de wijk 't Gijmink. De bewoners waren daarover verdeeld. In de Gondalaan willen veel bewoners dat de bomen blijven staan terwijl aanwonenden van de Haaksbergerweg juist wel willen dat er gekapt wordt.

Deel dit artikel: