nieuws

Weblog: STORK! áchter de schermen, de kracht van de camera

STORK!
De kracht van de camera. Je kunt laten zien wat anders verborgen blijft. Of maar door een kleine groep gezien wordt.
Zo ook het spektakel áchter de schermen. In dit geval van STORK! Een grote theaterproductie in Hengelo over het familiebedrijf dat eigenlijk al haar oorsprong vond in het eerste textielbedrijf van Charles Theodoor Stork dat hij op 13-jarige leeftijd startte. Drie weefgetouwen. Met een lening van zijn vader. CT Stork wilde ook textielfabrikant worden nadat hij op een dag Enschede bezocht had met zijn vader. Hij stopte met het gymnasium.
Lees verder onder de foto...
STORK!
STORK! © Theaterspektakel Stork!
Wie had toen kunnen bevroeden dat de plannen van het jochie Charles tot een wereldwijd concern zouden leiden met haar zo eigen bedrijfscultuur en met vele aan haar verbonden Storkianen.
En precies dat, het gegeven dat een klein moment bepalend kan zijn voor de loop van de geschiedenis is waar de makers van dit stuk ook mee speelden. Het levert een romantisch verhaal met flashbacks naar de geschiedenis op. En dus een heleboel vrijheid om los te gaan met decor, kleding en muziek in de buitenlucht.
Lees verder onder de foto...
STORK!
STORK! © Theaterspektakel Stork!
Ik struin met cameraman Erik over het terrein. Ik loop over het ‘toneel’ waar nog niemand aan het werk is, kijk mee bij de grime en het ‘zenderen’ van de acteurs en neem een kijkje in de pipowagens als de prachtige Roosmarijn Luyten haar pruik zélf opzet. Dirigent Jos Pijnappel neemt nog even de laatste zaken door met het orkest uit Eibergen -dat wel voorbereidt is maar vanavond voor het eerst speelt- en ‘onze’ Laus Steenbeeke (Groote Markt 30, Klokhuis) vertelt hoe bijzonder hij deze productie op Oale Groond vindt. Heerlijk de rust én hectiek áchter de schermen van STORK! 150 jaar. Kijk maar mee! Dit weekend in OverUIT de Kunst!

Inga Tjapkes

Een herhaling van deze aflevering van OverUIT de Kunst zie je zondag 13 september 2020 om 11.20, 12.20, 14.30, 16.30, 17.30, 18.30 en 19.30 uur bij TV Oost. De uitzending kun je hier terugkijken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.