Inwoners Deventer willen museum in oude bibliotheek

Als het aan de inwoners van Deventer ligt komt er een museum in de oude bibliotheek aan de Brink. Het plan van Vastgoed VBN kreeg de meeste stemmen van de inwoners.

In combinatie met de komst van het museum bevat het plan ook de komst van een museumwinkel, een brasserie en woningen. De gemeente Deventer ontvangt 1,4 miljoen euro voor de verkoop van het pand, een vooraf door de gemeente vastgestelde prijs. 


De inwoners van Deventer konden via een peiling op internet een voorkeur voor een van de vier plannen aangeven. Ook tijdens een informatieavond konden bezoekers via een formulier hun voorkeur uitspreken. Het plan van Vastgoed VBN kreeg met 1360 stemmen de meeste steun.


Klassieke stijl
Vastgoed VBN wil op de begane grond een museum vestigen met daarnaast een museumwinkel en een terras in de binnentuin. De voorgevel aan de Brinkzijde blijft grotendeels intact. In de Kleine Overstraat komen gevels in klassieke stijl en de toegang tot de binnentuin. Op de bovenverdiepingen komen appartementen.

Welk museum erin komt kan de wethouder niks over zeggen. "Dat is aan de koper", zegt wethouder Carlo Verhaar. In het plan dat VBN Vastgoed presenteert op de website van de gemeente staat dat er een 'eigentijds museum komt met een vaste Deventer collectie, maar ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen'.

Andere plannen
Het plan om de bibliotheek om te toveren tot een casino met daarboven appartementen, haalde het niet. Andere opties waarvoor de Deventenaren konden kiezen waren woningen voor ouderen met zorgbehoefte en een combinatie van maatschappelijke en commerciële functies met daarboven woningen.

Het college gaat dus mee met de voorkeur van de inwoners en heeft het voornemen om de verkoop voorlopig te gunnen aan Vastgoed VBN. De gemeenteraad moet zich nog buigen over het plan. Bij goedkeuring moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Wethouder Carlo Verhaar over Deventer als museumstad

Meer over dit onderwerp:
Deventer bibliotheek centrum Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: