Bedrijf uit Borne kort voor faillissement leeg getrokken, OM eist celstraf tegen eigenaar

Het bedrijf Hekhuis Techniek B.V. in Borne is kort voor het faillissement in 2013 helemaal leeg getrokken door de man die het bedrijf kort daarvoor had overgenomen.

Dat stelt het Openbaar Ministerie, dat één jaar gevangenisstraf heeft geëist tegen de eigenaar, een 54-jarige man uit IJsselstein.

Tegen een medeverdachte van de faillissementsfraude is een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist. De 49-jarige man uit Utrecht zou door de eigenaar zijn neergezet als katvanger, zodat hij zelf buiten beeld zou blijven. In ruil daarvoor mocht de Utrechter rondrijden in een leaseauto.

De 54-jarige wordt gezien als hoofdverdachte, hij zou vaker betrokken zijn bij gelijksoortige zaken. De man nam het bedrijf in de zomer van 2013 over op het moment dat de financiële situatie niet goed was. Leveranciers werden slecht betaald en de verwachting was dat het niet lang zou duren voordat het zou omvallen.

Leeg bedrijfspand

Na de overname zouden er computers, gereedschap en auto's gekocht en geleased zijn. Toen het bedrijf amper vier maanden daarna alsnog failliet ging, trof de curator een bijna helemaal leeggehaald bedrijfspand aan. De inventaris, zeker tien bestelbussen en een aantal leaseauto's, het was allemaal weg. Er werd meteen aan fraude gedacht, de schade bedroeg bijna twee ton.

Beide verdachten verschenen niet voor de rechter. Zij zijn aansprakelijk gesteld voor een bedrag van 150.000 euro. Het OM wil dat ze beiden de helft van dat bedrag betalen. 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Borne Regio Hengelo rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: