nieuws

Speciale fietsapp moet in Twente leiden tot betere voorzieningen

De veertien Twentse gemeenten willen weten hoeveel er gefietst wordt. Andere jaren werd dat in kaart gebracht tijdens de Nationale Fietstelweek, maar die bestaat niet meer. De gemeenten roepen daarom fietsende Twentenaren op om de app SMART (Self-Motivated And Rewarded Travelling) te installeren. De app verzamelt gegevens waarmee analyses kunnen worden gemaakt om de fietsstromen in goede banen te leiden.
Ook kun je met SMART-punten verdienen. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe meer punten je krijgt. Met die punten kun je sparen voor bijvoorbeeld een gratis onderhoudsbeurt voor je fiets. 

Fanatiek

Gebruiker van het eerste uur van deze app is Rens Weustink. Hij is fanatiek. "Ik leg soms extra kilometers af om de punten te halen. Ik denk ook dat deze app een goed steuntje in de rug kan zijn om meer mensen op de fiets te krijgen." 
Wethouder Jurgen van Houdt van de gemeente Enschede ziet dat in de cijfers terug. "Er wordt tien procent meer gefietst dan voordat de app bestond."

Fietsomgeving

Ook draagt de app volgens de wethouder bij aan een betere fietsomgeving in de regio. "Door de app kunnen we zien welke routes er worden afgelegd. Die gegevens kunnen we gebruiken om onze fietsplannen vorm te geven de komende jaren", aldus Van Houdt.
De app kan alleen zien hoeveel mensen een bepaalde route afleggen, niet wie waar fietst.
Zoektip
Een tip voor de mensen die de app zoeken: zoek op Smart Mobiliteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.