Familie eens over herbegraven Zwolse verzetsheld op Nationaal Ereveld Loenen

De Zwolse verzetsheld Willem van Dijk wordt herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen. Een neef van de verzetsheld wilde dat aanvankelijk tegenhouden, maar inmiddels is de familie het erover eens dat het stoffelijk overschot mag worden verplaatst. Dat laat Samuel de Korte (24) weten, die familie is van Van Dijk en een boek over hem schrijft.

De overgrootmoeder van De Korte was een zus van verzetsheld Van Dijk. In oktober vindt de herbegrafenis plaats, aldus De Korte, en op 10 november wordt de grafsteen geplaatst. "Een mooie datum, want Willem van Dijk zou dan 110 zijn geworden."

Executie

Willem van Dijk is een van de vijf verzetshelden voor wie in de middenberm van de Zwolse Meppelerstraatweg een monument staat. Het vijftal werd door de Duitse bezetter geëxecuteerd als vergelding voor hun aandeel in het verzet.

Kort na de bevrijding werd Van Dijks stoffelijk overschot opgegraven en herbegraven op de katholieke begraafplaats. Daar ligt het nu nog. Er rezen echter problemen toen de grafrechten niet meer werden afgedragen en er een betalingsachterstand van ruim 1.000 euro ontstond.

Nationaal Ereveld

Daarop besloten nabestaanden de stoffelijke resten van Van Dijk bij te laten zetten op het Nationaal Ereveld, een erebegraafplaats voor oorlogsslachtoffer.

Een neef van Van Dijk vond echter dat hij in Zwolle thuishoorde, en dreigde naar de rechter te stappen. Maar de familie is het er nu dus toch over eens geworden dat Loenen de beste bestemming is voor de resten van Van Dijk. Alle vereiste papieren zijn inmiddels ingevuld, zegt De Korte.

Steen blijft in Zwolle

Na het open graven van het graf zal de Koninklijke Landmacht de kist met het stoffelijk overschot van Zwolle naar Loenen verplaatsen, legt Johan Teeuwisse uit. Teeuwisse is coördinator Archief en Necrologie van de Oorlogsgravenstichting.

"De ouders van Van Dijk zijn in hetzelfde graf begraven. Hun resten worden ook herbegraven", zegt Teeuwisse. "De steen op het graf blijft in Zwolle. In Loenen krijgt Van Dijk een nieuwe, uniforme steen."

Boek

Op de dag van de herbegraving presenteert De Korte ook het boek dat hij geschreven heeft over zijn oudoom en de executie. De geschiedenisstudent is voor het boek in de archieven gedoken en heeft met familieleden gesproken. "Er is over andere executies al veel geschreven, maar ook dit verhaal verdient een boek."

Deel dit artikel: