Les Knight

Tweehonderd mensen aanwezig bij herdenking Les Knight in Den Ham

Zo'n tweehonderd mensen zijn vanmiddag in Den Ham aanwezig geweest bij de herdenking van de Australische piloot Les Knight. Hij voorkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog dat een bommenwerper op het dorp neerstortte. Daarbij kwam hij zelf om het leven.
Het is deze maand 75 jaar geleden dat een ramp werd voorkomen. Tijdens een vlucht werd het toestel waarin Knight vloog beschoten. Knight besloot het toestel te laten crashen en wist de bommenwerper nog net aan de rand van het dorp aan de grond te krijgen. Knight kwam om het leven.

Oorlog is meer dan een videogame

"Het is enorm belangrijk dat deze bijzondere gebeurtenis herdacht blijft worden in het Twentse dorp. Persoonlijk stop ik er veel tijd in om de jeugd van Den Ham te vertellen dat de echte oorlog niet te vergelijken is met een willekeurige videogame", aldus Melvin Chambers, één van de organisatoren van de herdenking.

De herdenkingssteen

"We, mijn vriendin en ik, zijn hier voor een schoolopdracht maar vinden het ook enorm belangrijk dat Knight herdacht wordt. Bijna elke dag fiets ik langs zijn herdenkingssteen en ja, hij heeft heel veel gedaan voor het dorp", aldus Chantal Grondman.
De familie van Knight is aanwezig bij de herdenking. Ook de ambassadeur van Australië, de commissaris van de Koning in Overijssel, de burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, een hoge vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht en een hoge vertegenwoordiger van de Britse Ambassade (een RAF officier) zijn aanwezig.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.