Enquête: Er is een flink tekort aan huurhuizen in Overijssel, vooral in de steden

Er zijn onvoldoende huurhuizen beschikbaar in Overijssel. Dat vindt maar liefst 90 procent van de ondervraagden in een enquête van RTV Oost over de huurmarkt.

De mensen die de enquête invulden, schetsen een droevig beeld van de Overijsselse huurmarkt. Er zijn te weinig huizen beschikbaar en de huizen die er zijn, voldoen vaak niet aan de wensen en verwachtingen.

Omdat er zo weinig huizen beschikbaar zijn, vinden de deelnemers aan onze enquête dat ze veel te lang moeten wachten voor ze eindelijk een huis krijgen toegewezen. En vaak nemen ze dan genoegen met minder, omdat het zo lang duurt.

Lange wachtlijsten

We kregen reacties binnen van mensen die zeggen dat ze acht jaar op een wachtlijst hebben gestaan, mensen die een huis accepteren met te weinig slaapkamers voor het gezin en mensen die aanhikken tegen een veel te hoge huur.

Het zijn zomaar een paar van de problemen waar inwoners van Overijssel die een huis (willen) huren tegenaan lopen. De meeste reacties kregen we uit de grote steden in Overijssel, Enschede spande de kroon. 

"Het is gewoonweg niet mogelijk om een fatsoenlijke woning met tuin in een normale buurt te krijgen"

Behalve de lange wachttijd klagen de mensen die de enquête invulden ook over de kwaliteit van het woningaanbod. Appartementen lijken er genoeg te zijn, maar huizen met meerdere slaapkamers, voor gezinnen, zijn schaars. Helemaal in een 'goede' buurt, zo lijkt het. 

"Ik wil graag in een nette buurt wonen, zonder mensen waarbij regelmatig de politie op bezoek is"

Grote verschillen

We vroegen een aantal woningcorporaties om tekst en uitleg bij de sombere uitslag van de enquête. Dan blijkt dat er grote verschillen zijn op de huurmarkt in Overijssel.

Zwolle

Wie een huurhuis zoekt in Zwolle wensen we veel geluk. Het kan zomaar zijn dat je daar vier en een half jaar of langer op moet wachten. Directeur Monique Boeijen van woningcorporatie SWZ bevestigt dit. "In Zwolle zijn inderdaad te weinig woningen beschikbaar. De druk is groot. De oplossing is dat er woningen moeten worden bijgebouwd."

Twente

In Twente een heel ander verhaal. Hier spreken de corporaties juist van een "ontspannen huurmarkt". Elke woningzoekende die mag huren bij een woningcorporatie, moet binnen ongeveer een jaar een huis kunnen vinden. Er zijn twee groepen woningzoekenden die in Twente wel moeite hebben om een huurhuis te vinden. Zij die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en jongeren.

Vechtdal

Zoek je een huurhuis in de regio Vechtdal, dan zit je ook redelijk safe. Of zoals een woordvoerder van Beter Wonen Vechtdal het omschrijft: "De vraag naar een huurwoning is uiteraard groter dan het aanbod. De wachttijd verschilt per type woning en per woonwijk. Maar over het algemeen kunnen wij onze woningzoekenden goed bedienen en vechten ze elkaar niet de tent uit."

"We werden niet uitgeloot en we woonden met 6 volwassenen en 1 baby in mijn ouderlijk huis."

Jeroen Britsia

Jeroen Britsia uit Enschede zocht ruim twee jaar naar een huurhuis in Enschede. Hij verhuisde uiteindelijk van een fijne eengezinswoning in Goor naar een appartement in Enschede. Niet ideaal, maar na zo lang wachten hapte Jeroen maar toe. Jeroen zocht naar een huis met een tuintje waar zijn zoontje in kan spelen. Dat bleek niet haalbaar.

Irene Groenink

Irene Groenink woont met haar zoontje bij haar ouders in Zwolle. Ze verdient net te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Irene zoekt een appartement met twee slaapkamers, maar die zijn allemaal veel te duur. Ze wil ook genoegen nemen met een appartement met slechts een slaapkamer, maar ook daar vragen verhuurders 950 euro of meer voor en dat is boven haar budget.

Deel dit artikel: