nieuws

Amateurarcheoloog Bert Terlouw 'graaft' in zijn computer naar verdwenen nederzettingen

Bert Terlouw
Bert Terlouw © RTV Oost
De recente vondst van een middeleeuwse burcht bij Wesepe na gedegen speurwerk van Bert Terlouw is niet de eerste hit van deze amateurarcheoloog uit Raalte. Hij heeft zich gespecialiseerd in het terugvinden van verloren gegane nederzettingen en versterkingen, die in de bodem zijn verdwenen. Tientallen 'hits' in het hele land heeft Terlouw inmiddels op zijn naam staan.
Archeologie is voor Bert Terlouw weliswaar 'slechts' een hobby, maar dat weerhoudt archeologische bureau's en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er niet van de Raaltenaar te beschouwen als een betrouwbare aangever als het gaat om aanwijzingen voor mogelijke nieuwe archeologische vondsten. Terlouw speurt achter zijn computer op internet naar 'afwijkende structuren' in het landschap, gebruikt daarbij beelden van satellietprogramma's en Google Earth in combinatie met historische informatie over een bepaald gebied. "Bij drie hits voor een bepaalde locatie kun je er zeker van zijn dat er iets in de grond zit of heeft gezeten."

Visser die hengelt in onbekende vijvers

"Ik noem mezelf de ontdekker. De aangever. Ik graaf zelf niet, dat laat ik aan deskundigen over", omschrijft hij zijn rol als archeologisch speurder. "Ik ben een visser", die hengelt in onbekende vijvers waar niemand vist. En als ik een vis vang, laat ik die aan deskundigen zien om wat voor een vis het gaat", zo trekt hij de vergelijking. 
Een van zijn laatste ontdekkingen is een versterkte toren of burcht bij Wesepe. Sporen van het terrein, met een omtrek van veertig meter, vond hij vorige maand op satellietbeelden. Vanwege de langdurige droogte waren de contouren ineens zichtbaar geworden. "De droogte van de zomer heeft zeker geholpen bij het herkennen van afwijkende structuren in de bodem. Soms komen ze onder bepaalde omstandigheden tevoorschijn in het landschap en een maand later zie je niks meer."

Bewijs via proefboringen

Dat er iets als een middeleeuwse versterking heeft gestaan bij Wesepe is wel zeker. Het bewijs is geleverd via proefboringen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, op aanwijzing van Terlouw. Vorig jaar leverde de Raaltenaar ook al de aanzet voor een bewijs van een oude nederzetting uit mogelijk de IJzertijd op de flanken van de Lemelerberg. Zijn jongste ontdekking is iets soortgelijks 'ergens op de Veluwe'.
In Overijssel verwacht hij nog op interessante zaken te stuiten in de omgeving van Hasselt. "Een veelbelovende regio." In Oosterheesselen bij Dalfsen vermoedt hij nog meer grafvelden, volgend op de historische vondsten die daar al uit de bodem naar boven kwamen. Ook op de plaats van een toekomstige nieuwbouwwijk in Dalen liggen oude grafvelden, zo heeft hij ontdekt.

Specialisatie verder ontwikkeld tijdens herstel van ziekte

Bert Terlouw heeft zich verder gespecialiseerd in het historisch speurwerk tijdens zijn ziekte. De lijsttrekker van D66 in Raalte is als raadslid al een half jaar uit de running na een hartoperatie met de nodige complicaties in de nasleep daarvan. "Ik moet  weer leren focussen, want daar heb ik veel moeite mee. De computer en het graafwerk naar archeologische sporen met het bekijken van landschapsbeelden helpen mij daarbij."
Binnenkort komt hij even achter de computer vandaan. Bij wijze van uitzondering gaat hij met hoogleraar Theo Spek van de Universiteit Groningen op pad om een aantal veelbelovende locaties van dichtbij te bekijken en te bemonsteren. "Ik doe dat vooral om een steentje bij te kunnen dragen in de studie van een promovenda, die onderzoek doet naar kastelen in 't Oversticht."              

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.