nieuws

Enschedese zakenman voor de rechter om miljoenenfraude

Justitie wil Enschedese zakenman voor 3 miljoen euro plukken
Justitie wil Enschedese zakenman voor 3 miljoen euro plukken © RTV Oost
Voor de buitenwereld was het één en al glitter en glamour; luxe boten, vakantiehuizen en glossy magazines. Maar achter de schermen was het niet al goud wat er blonk bij Waterbeek Media. Het bedrijf ging in 2010 failliet en de Enschedese oud-eigenaar staat vandaag voor de rechter voor miljoenenfraude.
Justitie wil de 65-jarige zakenman voor ruim 2 miljoen euro plukken. Mogelijk hangt hem ook een celstraf boven het hoofd. De zakenman wordt verdacht van boekhoudfraude met zijn oude firma, waarmee hij tv-programma's als 'YachtVision' en 'HouseVision' maakte voor RTL4. 
Voor RTL4 werd 'YachtVision' gemaakt
Voor RTL4 werd 'YachtVision' gemaakt © RTL4
Fotograaf: RTL4 Voor RTL4 werd 'YachtVision' gemaakt

Opkrikken

De eerste zes jaar draaide het bedrijf goed en had zestig medewerkers. Maar in 2006 kwam de klad er in. De crisis sloeg toe en de zakenman probeerde zijn hoofd boven water te houden. Volgens Justitie heeft hij de omzetcijfers opgekrikt en de kosten naar beneden bijgesteld. Zo werd het bedrijf interessant voor eventuele overname-kandidaten. 
Zeshonderd valse facturen
Een Britse investeerder hapte toe en nam een groot deel van de aandelen over. Het bleek echter een kat in de zak. De FIOD ontdekte dat er fraude was gepleegd. Er werden een kleine zeshonderd valse facturen gevonden.  
Het bedrijf stond voor bijna vier miljoen euro rood. De curator heeft een schadevordering van 13,5 miljoen euro ingediend.
Waterbeek Media maakte ook vakantiehuizenprogramma 'House Vision'
Waterbeek Media maakte ook vakantiehuizenprogramma 'House Vision' © House Vision
Fotograaf: House Vision Waterbeek Media maakte ook vakantiehuizenprogramma 'House Vision'

Ponden en Roebels

Na het faillissement viel er weinig te halen voor de gedupeerden. Het pand waarin Waterbeek Media gevestigd was, werd gehuurd, net als het wagenpark. De curator trof 165 Engelse ponden en 1860 Roebels aan in de kas en daarnaast een grote partij oude tijdschriften en Botenjaarboeken. 
Later werd de Britse bolide van de oud-eigenaar weggesleept en er werd beslag gelegd op zijn schilderijen. 

Opdracht tot vervalsing
De verdachte is op vorige rechtszittingen niet in persoon voor de rechter verschenen, maar zou tegenover de curator hebben erkend dat hij opdracht gaf om de boekhouding te vervalsen. 

Volgens zijn advocate is haar cliënt het er niet mee eens dat er in 2006 al gesjoemeld is met de boekhouding. "Er zijn vanaf 2007 wel dingen gebeurd waarvan je kunt zeggen 'die zijn niet netjes'. Maar hij wil ze wel in de juiste context plaatsen."

Niet eerste faillissement

Er gingen meer bedrijven van de 65-jarige man failliet. Eerder was hij één van de eigenaren van de bekende RoBé bedrijfsgidsen, een bedrijf dat in de jaren negentig over de kop ging. In 2012 werd een andere onderneming van de man failliet verklaard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.