nieuws

Isala ziekenhuis in Zwolle installeert kinderraad voor belangen van jonge patiënten

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen mogen vanaf nu hun stem laten horen in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Het ziekenhuis heeft een kinderraad geïnstalleerd, waarin jongeren meepraten over de inrichting, de organisatie en de medische behandelingen op de kinderafdeling.
Het is het eerste officiële medezeggenschap orgaan voor jongeren in een Overijssels ziekenhuis. Het initiatief is genomen omdat jongeren vaak andere ideeën en wensen hebben dan volwassenen om het onaangename ziekenhuisbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Ervaringsexperts in Kinderraad

De kinderraad is voor het overgrote deel samengesteld uit 'ervaringsexperts', kinderen die zelf patiënt zijn of zijn geweest. Ook kunnen jonge familieleden van zieke kinderen meedoen. 
Volgens kinderarts Daniëlle Martens van het Isala ziekenhuis, zal de kwaliteit van de medische zorg door de adviezen van kinderen stijgen. "Ik ben er van overtuigd dat een kindvriendelijke omgeving, die aansluit bij de wensen van jonge patiënt, het herstel kan bevorderen"
De nieuwe kinderraad telt negen leden, die zich met alles op de kinderafdeling mogen bemoeien. "ze praten mee over de zorg, de inrichting van de kamers, de manier van visite lopen, het eten en de wijze waarop het medisch personeel de behandelingen vorm geeft", aldus Martens
Twee leden van de nieuwe raad, Jelmer Bosscher (16) en Isa Wolting(16), hebben nu al ideeën hoe je met minimale inzet het verblijf voor jongeren tussen de ziekenhuismuren leuker kan maken.

Meer kleur en flexibiliteit

Meer kleur en afbeeldingen op de saaie witte ziekenhuismuren is daarvan een voorbeeld. "Maar ook betere televisies en multimedia attributen voor de wat oudere jongeren zijn welkom. "Er is een speelkamer met speelgoed voor hele jonge patiënten, maar voor tieners is er nog wel wat te wensen over" zegt Isa Wolting.
Ook op organisatorisch gebied kan het ziekenhuis zaken voor jongeren verbeteren. "Voor het toedienen van mijn medicijnen kan ik vaak niet kiezen op welke dag ik dat wil, geregeld kom ik daardoor in de knoei met mijn schoolactiviteiten en loop ik belangrijke lessen of proefwerken mis die ik weer in moet halen. Iets meer ruimte voor overleg zou in dat opzicht erg prettig zijn." zegt Jelmer Bosscher
Naast de cliëntenraad voor volwassenen moet de kinderraad een serieuze gesprekspartner voor de Zwolse ziekenhuisorganisatie worden. "Er is budget voor verbeteringen. Natuurlijk kunnen we niet aan alle wensen voldoen, maar we zullen zeker in overleg met de kinderraad een aantal ideeën en wensen gaan realiseren", zegt kinderarts Martens.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.