nieuws

Iconische beeldhouwers Giacometti en Chadwick voor het eerst samengebracht in Zwolle

De onbetaalbare beelden van de beeldhouwkunstenaars staan in Museum de Fundatie voor het eerst nadrukkelijk tegenover elkaar in de tentoonstelling 'Giacometti-Chadwick-Facing Fear'. Het is verreweg de kostbaarste tentoonstelling die de Fundatie ooit heeft gehad.
Wat vooral blijkt is dat beide beeldhouwers beïnvloed zijn door de periode van angst en ontluistering in Europa, de periode die volgde op de vrijheid en het euforische gevoel vlak na de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en nucleaire dreiging.

Honderdvijftig werken

Waarbij beide kunstenaars trouw bleven aan figuratief werk. "Het werk van de kunstenaars is wereldwijd bekend en is bijvoorbeeld alleen te zien in New York, Londen, Parijs. Het is geweldig dat we het nu naar Zwolle hebben kunnen halen", vertelt directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie. 
De tentoonstelling bestaat uit meer dan honderdvijftig werken. Alberto Giacometti (1901-1966) bracht in zijn beelden de mens zonder enige opsmuk terug naar de kern. Lynn Chadwick (1914-2003) creëerde de krachtige oer beelden van mens en dier.

Alberto Giacometti

Giacometti
Giacometti © Museum de Fundatie
Lopende man
Lopende man © Museum de Fundatie
Giacometti omschreef zichzelf graag als een beeldhouwer uit het oude Egypte. Dat zie je onder meer terug in zijn beeld 'Lopende man', een icoon in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Enerzijds refereert het beeld aan de oude Egyptisch en Griekse kunst, anderzijds naar het beroemde beeld van Rodin (1887-1888) met dezelfde titel.
Het beeld is ontstaan uit Giacometti's fascinatie voor mensen die gehaast door de stad lopen, zonder enig oog voor de omgeving. Veel meer wilde de kunstenaar er niet over kwijt.

Lynn Chadwick

Hadwick
Hadwick © Museum de Fundatie
Beast VII
Beast VII © Museum de Fundatie
Eigenlijk was Chadwick technisch tekenaar en standbouwer, in de jaren na de oorlog gaat hij exposeren met zijn mobiles. Al vanaf het begin hield Chadwick zich bezig met het dier, of beter gezegd: beesten. Het zijn oer modellen die angst en agressie uitstralen.
Ze heffen hun kop of zetten zich schrap voor de aanval. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in zijn werk 'Beast VII'. Chadwick maakte de beesten in de jaren vijftig en zestig van staal en composiet, die hij daarna in brons afgoot. In de jaren negentig verving hij dit door roestvrij staal. 
De expositie is van 22 september tot 6 januari in Museum de Fundatie te zien. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.