HoogOverijssel

HoogOverijssel stelt luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk voor schade door laagvliegen

De landingsbaan van Lelystad Airport
De landingsbaan van Lelystad Airport © RTV Oost
Actiegroep HoogOverijssel stelt luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk voor de schade die vliegtuigen naar Lelystad Airport in de toekomst kunnen veroorzaken. Dat schrijft de advocaat van de actievoerders in een brief aan twaalf luchtvaartmaatschappijen.
De luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen door laagvliegen, vindt de actiegroep; zij hebben namelijk de keuze om niet te vliegen op Lelystad Airport.

"Vernietiging van werkgelegenheid"

Volgens HoogOverijssel krijgen 750.000 huishoudens te maken met schade door de laagvliegroutes, uiteenlopend van gezondheidsklachten door de uitstoot van ultrafijnstof tot de waardevermindering van woningen.   
Naast particulieren worden ook bedrijven getroffen door de negatieve gevolgen van de laagvliegroutes, meent de actiegroep. "HoogOverijssel zal zich niet neerleggen bij de vernietiging van de recreatiesector in de laagvlieggebieden en de vernietiging van werkgelegenheid die daarvan het gevolg zal zijn", zo staat in de brief.

Procedure tegen luchthavenbesluit

De advocaat van de actievoerders bereidt daarnaast een procedure voor om het luchthavenbesluit te ontbinden. Dit betekent dat laagvliegen verboden wordt.
Want, zo meent HoogOverijssel, er rammelt van alles aan het luchthavenbesluit. Zo is er volgens de actiegroep niet voldoende onderzocht wat de gevolgen zijn voor het klimaat of de gezondheid. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.