Janny Bakker (84) uit Zwolle beroofd en op grond geduwd: 'Hoe laag ben je dan?'

Ze vertrouwt niemand meer, is bang en eten doet ze nauwelijks. Janny Bakker, 84 jaar uit Zwolle, heeft een flinke emotionele tik gekregen toen ze op vrijdagmorgen 7 september werd beroofd voor de deur van haar eigen huis. Dat gebeurde terwijl ze net een beetje opkrabbelde, nadat ze zes weken geleden haar man verloor.

Janny hoeft vanaf haar huis maar een klein stukje te lopen naar de winkels aan de Forelkolk in Zwolle Zuid. Dat doet ze altijd met haar trolley aan de ene hand en de wandelstok aan de andere hand. Zo ook vrijdagochtend 7 september. Ze doet boodschappen bij Albert Heijn. 

'Krijgt mep met mijn stok'

Bij de kassa staan een man en een vrouw voor haar. Ze gedragen zich vreemd en Janny vertrouwt ze niet. "De vrouw keek de hele tijd naar de kassa", vertelt Janny. "Ik dacht bij mezelf als je daaraan komt, dan krijg je een mep met mijn stok. Maar ze betaalde en ging op een stoeltje zitten." 

Zodra Janny aan de beurt is om te pinnen, duikt de man weer op bij de kassa. Hij wil ineens een tasje hebben. Hij leidt daardoor de caissiere af. Terwijl Janny staat te pinnen is ondertussen de vrouw vlak achter Janny opgedoken. Ze probeert haar pincode af te kijken. 

'Sodemieter op'

Als Janny naar huis loopt, heeft ze niet in de gaten dat ze wordt achtervolgd door de man en de vrouw. Bij haar voordeur wordt ze vastgepakt door de man. "Hij gaf me een briefje en zei iets in het Engels. Ik zei ga weg, sodemieter op." Janny krijgt nog een duw en valt op de grond. Ze heeft dan ook in de gaten dat haar portemonnee weg is. 

De man gaat er samen met de vrouw vandoor in een grijze Ford Mondeo met een witte kentekenplaat. Ze rijden weg over de Meervalkolk, waar ze hun auto ook geparkeerd hadden. De auto is gefilmd door camera's, maar het kenteken is niet leesbaar. 

Meteen bank gebeld

Janny bedenkt zich geen moment, krabbelt overeind en belt thuis meteen de bank. "Dat is mijn geluk geweest", zegt Janny. "Anders was ik al mijn geld kwijt geweest." 

Haar belagers staan namelijk een paar minuten later al met haar bankpas bij de geldautomaat. Maar er komt geen cent uit de muur omdat de pas al geblokkeerd is. 

Trauma

Voor Janny komt daarna de emotionele klap. "Ik heb er echt een trauma aan overgehouden", vertelt ze emotioneel. Ze durft niet meer alleen te zijn. Haar dochters slapen om beurten bij haar en ze heeft medicijnen gekregen. "Dat zulke mensen dit doen bij oudere mensen. Hoe laag bij de grond ben je dan? Als er een Allah of een God bestaat hoop ik dat ze gestraft worden", besluit Janny. 

Help mee de belagers van Janny te vinden. Wie herkent ze? Waar verblijven ze? Heb je die grijze Ford Mondeo gezien in combinatie met de man of vrouw? Bel meteen de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer). Liever anoniem blijven? Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 of reageer via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden. Tips doorgeven mag ook door een privébericht te sturen naar de politie Zwolle op Facebook

Update 1 oktober: de verdachten zijn herkend. Het gaat om twee inwoners van Roemenië die in Nederland verblijven.