nieuws

Seniorenbond noemt plan Enschede om gratis busabonnement af te schaffen 'zeer onverstandig'

De belangenorganisatie voor ouderen, ANBO, noemt het plan van de gemeente Enschede om het gratis openbaar vervoer af te schaffen voor ouderen met een kleine beurs 'zeer onverstandig'.
"De gemeente hoort een visie te hebben over hoe inwoners van die plaats of regio goed ouder kunnen worden binnen de gemeente", zo reageert Renée de Vries van de seniorenbond. "Daar is goede mobiliteit een onderdeel van. En een beslissing als 'we doen het niet meer, want het geld is op' past daar niet bij."

'Pijnlijke maatregel'

Vanochtend maakte de gemeente bekend dat Enschedeërs van 65 jaar en ouder volgend jaar niet meer gratis met de bus kunnen. Althans, als het aan het college van B & W ligt. Dat wil de regeling per 1 januari 2019 namelijk stopzetten.
"Het is een pijnlijke maatregel", erkent woordvoerder Angèle Scholtes van de gemeente Enschede, "maar we moeten keuzes maken. Het kost ons een kwart miljoen euro als we de regeling door willen zetten en dat geld is gewoonweg op."

Goed ouder worden

Maar volgens De Vries is gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer voor senioren juist zo belangrijk. "Mensen vinden het prettig om zelfstandig de deur uit te kunnen en niet afhankelijk van een ander te zijn. Het kunnen deelnemen aan activiteiten, het erop uit kunnen gaan, hoort bij goed ouder worden."
"Het is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met een kleine beurs, dat je actief mee kunt blijven doen in de samenleving. Sterker nog, wat ons betreft zou iedereen met een krappe beurs gratis met het openbaar vervoer moeten kunnen."

Voordelig

Maar reizen met het openbaar vervoer blijft hoe dan ook voordelig, benadrukt de gemeente. Voor oudere reizigers bestaan namelijk al reguliere kortingsproducten.
Zo kunnen senioren 34 procent leeftijdskorting krijgen op een OV-abonnement en zijn er speciale 65-pluskaartjes in de bus te koop. Daarmee kunnen 65-plussers twee uur met de bus reizen voor twee euro.

Nog niet definitief

Ook laat de gemeente weten dat het plan om de regelingen af te schaffen nog niet definitief is. Het voorstel moet nog worden besproken in de gemeenteraad, die uiteindelijk zal besluiten of de gratis busabonnementen daadwerkelijk worden afgeschaft.
Scholtes: "De gemeenteraad kan op 8 oktober tegen het voorstel van het college stemmen. En inwoners kunnen zich in de stedelijke commissievergadering van 1 oktober uitspreken tegen het plan."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.