nieuws

Studenten Universiteit Twente ontdekken perfecte ‘water bottle flip’

Flesjes water
Flesjes water © Getty Images
Een flesje water omhoog gooien en perfect op de bodem laten landen. Het was een enorme hype in 2016 en 2017. Vijf natuurkundestudenten van de Universiteit Twente hebben onderzocht hoe je deze worp perfect uitvoert.
De studenten benaderden het gooien van een flesje wetenschappelijk. Hoe kan je deze het beste gooien? En wat is de perfecte hoeveelheid water? Wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Physics was onder de indruk en publiceerde het onderzoek deze week.
Tijdens het vak Dynamica & Relativiteit besloten vijf eerstejaars studenten Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente zich samen te verdiepen in de natuurkunde achter het water bottle flipping. In nauwe samenwerking met de betrokken docenten schreven ze vervolgens het wetenschappelijke artikel.

Natuurkundige formules

Met een hoge resolutie videocamera legde de projectgroep eerst een groot aantal worpen vast, onder meer met een vol flesje, met een flesje gevuld met twee tennisballen en met een flesje gedeeltelijk gevuld met water. Vervolgens analyseerden de studenten de filmpjes en zetten ze de bewegingen van de flesjes om naar natuurkundige formules.
Onder de flessengooiers woedt op internet een felle en langdurige discussie over wat de optimale vulling van een flesje is. Uit de formules van de UT-studenten blijkt nu dat een flesje dat tussen de 20 en 41 procent gevuld is, de meeste kans maakt op een geslaagde ‘flip’.

Hit op YouTube

De zoekopdracht ‘water bottle flipping’ levert op YouTube bijna 400.000 filmpjes op, waarin mensen een flesje met water draaiend de lucht ingooien. Het flesje landt vervolgens, als het goed is, perfect op de onderkant en blijft staan. Sommige van deze filmpjes zijn miljoenen keren bekeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.