Na 20 jaar tbs heeft Zwollenaar Peter de V. zicht op een huis buiten de muren

Tbs'er Peter de V. uit Zwolle heeft na twintig jaar behandeling in verschillende klinieken zicht op een woning buiten de muren en kans op proefverloven. Wel blijft zijn dwangverpleging nog zeker tot volgend jaar zomer gehandhaafd.

Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Zwolle. Peter werd halverwege de jaren '90 veroordeeld voor het ombrengen van zijn Zwolse vriendin Alide van Eerten. Hij had gehoopt op beëindiging van de dwangverpleging. "Dit valt wel rauw op mijn dak."

Goed zo

Hij wil graag op zichzelf wonen, maar kan leven met de nu ingeslagen weg. "Ik had het liefst m'n eigen huis, maar met beschermd wonen is het misschien ook wel even goed zo." Inmiddels beschikt hij al wel weer over een eigen bankrekening. "Alleen bij grote aankopen moet ik bonnetjes laten zien."

Groen

De tbs'er is inmiddels al zo ver dat hij nauwelijks meer in de kliniek is. Hij slaapt er alleen nog en krijgt er therapie. De rest van de dag werkt hij in het groen. "Dat vind ik heerlijk. Geen gedoe aan de kop." De werkgever is lovend over hem. "Het is misschien wel de meest loyale medewerker die ik ooit heb gehad."

Kleine stap

Binnen nu en drie maanden komt er een eenpersoons- appartement vrij bij begeleid wonen-instantie Kwintes in Almere. "Het is misschien een kleine stap op weg naar vrijheid, maar u staat in ieder geval niet stil", zei de rechter vandaag tegen Peter. Dat moest hij beamen.

Peter de V. is één van de langstzittende tbs'ers van Nederland. Eerdere behandelingen bij andere tbs-klinieken liepen vaak spaak. Vaak had hij strubbelingen met het behandelende personeel. 

Spanningen

Peter de V. bracht op oudejaarsavond 1994 zijn vriendin Alide om het leven. Er waren veel spanningen tussen de twee, zeker nadat hun zes maanden oude kindje was gestorven. Toen Alide vervolgens vertelde dat ze een ander had, ging Peter door het lint. Hij gooide z'n vriendin tegen de verwarming en stak haar meermalen in hoofd en borst. Ze werd een aantal dagen erna gevonden door haar vader. Alide werd 26 jaar.

Deel dit artikel: