nieuws

'Op de meestverkochte medicijnen rusten gemiddeld 71 patenten'

Op de twaalf meestverkochte geneesmiddelen rusten gemiddeld 71 patenten. En dat is een groot probleem om tot lage medicijnprijzen te kunnen komen, zegt drs. Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
De Enschedese zorgverzekeraar Menzis maakte vandaag bekend farmaceut Astra Zeneca voor de rechter te slepen omdat dat bedrijf het patent op een medicijn te lang heeft gerekt, waardoor Menzis jarenlang teveel voor het middel betaald zou hebben.
"Fabrikanten hebben een patent om in een bepaalde tijd terug te verdienen wat ze aan ontwikkeling van het geneesmiddel hebben besteed", zegt Coolen van Brakel. "Maar die fabrikant zal er veel aan doen om dat patent zo lang mogelijk in stand te houden, want als je de enige aanbieder bent kun je zelf de prijs bepalen en heb je geen concurrentie op dat middel."

Patentstapeling

Dat Menzis nu naar de rechter stapt, snapt Coolen van Brakel wel. "Het is een doorn in ons oog. Van de twaalf meestverkochte middelen kun je zeggen dat er gemiddeld 71 patenten op rusten. Die patentstapeling en het gegoochel met patenten is wel iets waar we ons druk om maken. Want daardoor komen goedkopere medicijnen veel later op de markt en betalen we met z'n allen teveel voor medicijnen."
Fabrikanten hebben allerlei "trucs" om patenten zo lang mogelijk te rekken, zegt Coolen van Brakel. "Bijvoorbeeld door te zeggen aan het einde van een patent, 'kijk, het middel werkt ook voor een andere aandoening, dus daar vragen we nieuw patent voor aan'. Ze kunnen ook zeggen dat de medicijnen een andere toedieningsvorm krijgen, of ze registeren het middel voor het gebruik bij kinderen. Zo kunnen ze een verlenging op het patent krijgen."

'Mogelijk honderden rechtszaken'

In het geval van het medicijn van Astra Zeneca heeft de rechter al gezegd dat de verlenging van het patent van 2012 naar 2014 onterecht was. "Ik ben benieuwd of de rechter Menzis gelijk geeft en zegt dat Astra met terugwerkende kracht de vier miljoen euro moet terugbetalen", zegt Coolen van Brakel. "Dan staan ons mogelijk tientallen of honderden vergelijkbare rechtszaken te wachten van andere verzekeraars."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.