EFC PW uit Enschede speelt allereerste Nederlandse voetbalwedstrijd nog een keer

De oudste voetbalclub van Nederland, EFC PW uit Enschede, gaat de allereerste officiƫle voetbalwedstrijd van Nederland naspelen. Op zaterdag 6 oktober wordt er gespeeld op het grasveld van villa Zonnebeek, waar de familie Van Heek die de voetbalclub oprichtte woonde.

"We bestaan als fusievereniging 133 jaar. De clubs EFC en PW zijn opgericht in 1885 en gefuseerd in 1888", vertelt voorzitter Ben Snijders. "We spelen de wedstrijd uit 1885 na, met zoveel mogelijk historische elementen."

De deklat

In het voorjaar van 1885 bracht Jan Bernard van Heek het voetbal vanuit Engeland naar Nederland. Naar een grasveld voor hotel Amelink in Enschede om precies te zijn. Daar wijdde hij zijn vrienden in in de kunst van het 'footballspel'.

De spelers uit voornamelijk textielfamilies kwamen bijeen voor Nederlands eerste voetbalwedstrijd tussen EFC en PW, de uitslag was 1-0. "De doelpalen namen ze zelf mee. Vroeger bestond de deklat nog niet eens. Er werd gespeeld met een doel zonder lat, met een net erachter. Lijnen op het veld? Nee, ook dat was er niet. De banen van het maaien waren ook gelijk de lijnen op het veld."

De regels waren vroeger wel wat anders. "Een scheidsrechter was er niet. De aanvoerders moesten er met elkaar maar uit komen. Een ingooi? Die mocht alleen zolang je loodrecht op de 'zijlijn' stond."

Fluiten met een drone

De wedstrijd op 6 oktober wordt niet gespeeld zonder scheidsrechter. "We hebben onze buurman, Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken, gevraagd of zij een scheidsrechter kunnen aanstellen. In overleg met voorzitter Hans Reefman van de scheidsrechtersvereniging gaan we kijken naar een mogelijkheid om de scheidsrechter te laten fluiten met behulp van beelden via een drone. Zo combineren we historie met toekomst." 

De teams zullen ook in een bijzondere opstelling gaan spelen. "Vroeger ging het om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Dit resulteerde in opstellingen met bijna alleen maar aanvallers. Keepers waren er trouwens ook niet. De speler die het dichtst bij de goal stond mocht de bal wegstompen." Pas later kwamen de coaches erachter dat verdedigen ook een belangrijk onderdeel van het spelletje was. "Dat moeten leuke wedstrijden geweest zijn toen."

Overheerlijk biertje

Voorzitter Snijders heeft in samenwerking met het Van Heekfonds de shirts uit 1885 na laten maken. "Daarnaast schenken we ook een speciaal IPA biertje, om de sfeer van toen na te bootsen."

De aftrap wordt verricht door burgemeester Onno van Veldhuizen. "We hadden gehoopt dat Goderd van Heek (94) de aftrap kon verrichten, maar hij is helaas niet meer in de fysieke conditie om vanuit Velp deze kant op te komen. We zijn erg blij dat de burgemeester nu de aftrap wil verrichten."

Besloten wedstrijd

De wedstrijd is niet voor publiek toegankelijk. "Het stadsbestuur, zusterverenigingen, de KNVB en oud-leden zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen."